Letos mineva 75. let od legendarnega Igmanskega marša, ki se je bomo udeležili tudi obiskovalci iz Slovenije. Z nami bo tudi Albin Pibernik, najmlajši udeleženec marša, eden od petih še živečih borcev. Spremljalo pa ga bo še nekaj borcev.

Če bo potnikov iz Štajerske (Maribor, Celje, Laško …) dovolj, bomo organizirali tudi prevoz iz štajerskega konca. Zaželena je čim številčnejša udeležba članov Društva za ohranjanje spomina na pohod XIV. divizije, pa tudi potomcev borcev Prve slovenske partizanske čete Ivan Cankar, ustanovljene 5. 11. 1941 v Užicu. Četa se je v okviru 5. šumadijskega bataljona pridružila 1. proletarski diviziji in ostala v njej ves čas NOB-ja. Sicer pa se bomo za prevoz do Ljubljane dogovorili.

Okvirni program

Od petka, 27.  do nedelje 29. januarja 2017

V petek odhod  iz Ljubljane ob 5.00. Vožnja z avtobusom do Sarajeva z vmesnimi postanki; prihod v Sarajevo v popoldanskih urah; namestitev v hotelu, do večerje prosto. Možen ogled predora pod letališčem, skozi katerega so se oskrbovali v Sarajevu “ujeti” ljudje; po večerji pa obisk Baščaršije. Prenočitev v hotelu.

Sobota, 28. januarja 2017

Po zajtrku (približno ob 9.00) odhod v Hadžiće oziroma na Brezovačo, od koder bomo krenili na pohod na Igman. Pot ni naporna; za tiste, ki je ne bi zmogli, je preskrbljen prevoz. Tudi sicer za logistiko (tople napitke in pasulj, saniteto) skrbi bosenska vojska. Na Velikem polju bo spominska slovesnost, po slovesnosti druženje z udeleženci pohoda iz drugih jugoslovanskih republik. Naši gostitelji bodo člani borčevskih organizacij Hadžići in Ilidža, glavni organizatorji Igmanskega marša, pobrateni z Društvom za ohranjanje spominov na pohod XIV. divizije. V naši družbi bodo še delegacije ZZB za vrednote NOB Slovenije in ZZB Velenje, pa ZZB Laško, Cerkno, Sežana, Zveze koroških partizanov in še kdo. Med potjo si boste lahko ogledali tudi olimpijske objekte na Igmanu. Po vrnitvi v hotel večerja z družabnim srečanjem.

Nedelja, 29. januarja 2017

Po zajtrku (ob 8.00) odhod proti domu z vmesnimi postanki. Vmes ogled znamenitosti in kosilo v vasi blizu Prijedora. Prihod v Ljubljano med 21.00 in 22.00.

Cena potovanja pri 40 potnikih: 130 evrov. V ceno je vključeno:vožnja z avtobusom, 2-krat polpenzion in prenočitev v hotelu, večerja z glasbo, kosilo, organizacija in vodenje potovanja. Prijave na info@vucko-tours.sali na številki 041 362 110 (Stanka Vukojević) in 041 459 679 (Saša  Jankovič).