Nemška veleposlanica bo počastila 80. obletnico ustanovitve OF

Na predvečer dneva upora proti okupatorju, v ponedeljek, 26. aprila 2021, se bo predsednik Republike Slovenije Borut Pahor ob 11. uri udeležil spominske slovesnosti v Vidmarjevi vili v Rožni dolini (na sliki), v kateri je bila na ta dan pred natanko 80 leti ustanovljena Osvobodilna fronta slovenskega naroda.

Ob tej priložnosti bo predsednik Republike Slovenije skupaj z veleposlanico Zvezne republike Nemčije Natalie Kauther odkril spominsko ploščo v počastitev 80. obletnice ustanovitve OF in njene vloge v uporu proti okupatorjem. Prisoten bo tudi predsednik slovenske borčevske organizacije Marijan Križman.

26. aprila 1941 je v hiši publicista in literarnega kritika Josipa Vidmarja potekal sestanek, na katerem je bila ustanovljena Protiimperialistična fronta, ki se je 22. junija 1941 preimenovala v Osvobodilno fronto slovenskega naroda.

V spomin na ta zgodovinski dogodek je bila na pobudo veleposlanice Natalie Kauther in veleposlanika Adriana Pollmanna postavljena spominska plošča kot poklon zapuščini vile, ki danes služi kot rezidenca veleposlanikov Zvezne republike Nemčije v Sloveniji.

Naslednji dan, na dan upora proti okupatorju, 27. aprila, bo predsednik Republike Slovenije Borut Pahor položil venec k spomeniku OF v Rožni dolini, iz Predsedniške palače pa bo ob prazniku nagovoril državljanke in državljane. Popoldan se bo udeležil državne proslave na katero pa predsednik ZZB NOB Slovenije ni bil povabljen.