Spomini ameriškega pilota, ki je izskočil v Sloveniji

 

V kraju Gradenc v občini Žužemberk bo v soboto, 11. marca, zanimiva prireditev z odkritjem spominske plošče in razstavo ohranjenih delov letala, iz katerega je 11. marca 1945 uspešno izskočil mladi ameriški letalec Edvard F. Logan, avtor knjige Skočite, prekleto, skočite. Knjigo je v prevodu Janeza Žerovca in Milene Podgoršek konec leta izdala Cankarjeva založba, v njej pa so spomini pilota sestreljenega letala B-17 med drugo svetovno vojno.

Poročnik Edvard F. Logan je kot pilot bombnika B-17, imenovanega tudi »leteča trdnjava«,med drugo svetovno vojno letel pri 15. zračni sili ameriškega vojnega letalstva, v 817. bombniški eskadrilji 483. bombniške skupine v okviru 5. letalskega polka z oporiščem v južni Italiji. Sodeloval je v letalskih napadih na strateško pomembne nemške tovarne orožja, rafinerije in transportne sisteme po vsej Evropi. V knjigi je posebej predstavil svojo 34. bojno misijo marca leta 1945, ko je bil njegov bombnik nad Gradencem hudo poškodovan in je bil skupaj s posadko primoran izskočiti nad sovražnim ozemljem. Iz gorečega letala so izskočili na njivo pri vasici Gradene, sam je ob doskoku obvisel v drevesni krošnji, od koder so ga rešili domačini in partizani. S pomočjo slovenskih partizanov so se on in vsi njegovi tovariši izognili nemškim in belogardističnim četam, ki so jih iskale, in preko Bele krajine so se srečno vrnili v oporišče v Italiji. Avtor je bil po vojni pilot civilnega letalstva, star je 94 let in živi v Južni Karolini v ZDA.

V občini Žužemberk so se odločili, da ob 70. obletnico konca druge svetovne vojne in zmage zavezniških sil na travniku, kjer je padlo letalo, postavijo spominsko ploščo. Odkrili jo bodo ob prisotnosti predstavnikov ambasad zavezniških držav, ki so svojo prisotnost na slovesnosti že potrdili, in predsednika republike.

Knjigo Skočite, prekleto, skočite so konec minulega leta predstavili na prisrčni prireditvi s kulturnim programom v Žužemberku, kjer so domačini povsem napolnili velik prostor v tamkajšnji osnovni šoli. Zanimanje za delo je razumljivo, saj opisuje za številne že povsem pozabljen čas, posebna vrednost pa je v tem, da gre za spomine ameriškega pilota in njegovo osebno izkušnjo z jugoslovanskimi partizani. Vsebuje tudi številne tehnične podrobnosti in opise bojnih letal. Naslov knjige je dobesedni prevod ukaza, ki pomeni, da morajo v primeru, da je letalo poškodovano, najprej izskočiti vojaki in na koncu častniki.

Na predstavitvi knjige je bila tudi Julijana Vidmar, ki je kot enajstletna deklica videla strmoglavljenje letala in se spomni pilota v krošnjah drevesa. »Bili smo na njivi, ko smo najprej zaslišali pokanje, nato pa smo zagledali goreče letalo, ki je zaokrožilo v zraku in se nato zarilo v zemljo, pilot pa je obvisel na drevesu. Partizani so nas otroke takoj nagnali proč, saj je bilo nevarno, mi pa smo od daleč gledali tujega vojaka, ki se nam je zdel zelo visok, pa nihče ga ni nič razumel,« se je spominjala.