Njegova Ekscelenca
Sergio Mattarella
Predsednik Italijanske republike
RIM

Spoštovani gospod predsednik,

v zadnjih letih sva navezala odlične osebne stike, ki so pripomogli tudi k poglobitvi vsestranskega razumevanja in sodelovanja med najinima državama.

Ta naklonjenost in iskrenost mi nalagata, da vam, spoštovani gospod predsednik, po tej poti prenesem izraze zaskrbljenosti v zvezi z nesprejemljivimi izjavami visokih predstavnikov Italijanske republike ob dnevu spomina na žrtve fojb, ki želijo ustvariti vtis, da je šlo pri fojbah za etnično čiščenje.

Ni prvič, da iz italijanske državne ravni slišimo zgodovinske ocene in politična stališča, ki med Slovenci vzbujajo ogorčenje in zaskrbljenost. Vendar se mi zdi pomembno opozoriti, da se prvič na slabše spreminja evropski kontekst sožitja in enotnosti, v katerem postajajo take ocene in stališča še posebej zaskrbljujoča. Prosim, spoštovani gospod predsednik, da ta moj razmislek sprejmete z največjo mero pozornosti.

Čas pred drugo svetovno vojno, med njo in neposredno po njej je bil tragičen čas 20. stoletja. Močno je prizadel tudi slovensko italijanske odnose, fašizem neposredno Primorce. Zato smo v Sloveniji v luči vseevropske sprave in skupne evropske prihodnosti leta 2000 pozdravili sprejem končnega poročila o slovensko-italijanskih odnosih 1880-1956, ki ga je pripravila mešana slovensko-italijanska zgodovinsko-kulturna komisija.

Z obžalovanjem ugotavljam, da so ugotovitve te skupne, slovensko-italijanske zgodovinske komisije v Italiji še vedno preslišane in neupoštevane. Zato vas po tej poti prosim, da storite vse, kar je v vaši moči, da se odnos do tega poročila spremeni in ugotovitve upošteva.

Spoštovani gospod predsednik,

kadarkoli sva doslej imela priložnost izmenjati poglede na pomen skupnega evropskega doma, sva menila, da je to največji obet za mir, varnost in blaginjo, nas in naših otrok.

Zato je toliko bolj pomembno, da zdaj midva, najini državi in oba naroda opazimo ta spreminjajoči se evropski kontekst rahljanja sožitja in sodelovanja in se na to odzovemo. V teh okoliščinah se je potrebno posebej potruditi za zadržanost od sleherne izjave ali ravnanja, ki ne prispevajo k poglabljanju medsebojnega spoštovanja in upoštevanja.

V upanju, da bo tudi Italija sprejela in upoštevala ugotovitve mešane zgodovinske komisije, da bodo v naših dvostranskih in evropskih odnosih prevladale vrednote, ki nas povezujejo in da bomo vsem našim otrokom zapustili miren, varen in skupen evropski dom, vas lepo pozdravljam in sporočam izraze mojega globokega spoštovanja.

Ljubljana, 11. februarja 2019