Spominska slovesnost na Predmeji – pri Brigiti, bo v soboto 23. februarja 2019, ob 15. uri. Prevoz na prireditev bo organiziran glede na število zainteresiranih članov.
Prijavite se lahko do srede 20. februarja 2019, po telefonu: 05 366 10 71 ali po E-pošti: zb.ajdovscina@siol.net !

Program prireditve:
Kulturni program polaganje venca in cvetja v spomin na zločin, ki ga je storila italijanske fašistična vojska nad prebivalci domačije.

Zločin se je zgodil v večernih urah, 24. februarja 1943 leta.
Podporočnik 5. čete 2. bataljona 256. pehotnega polka divizije Veneto Ezio Capoccioli je vodil kazensko akcijo proti domačim, Bizjakovim.
Tam naj bi se namreč shajali partizani in mladi hišni gospodar Stanko je malo pred tem odšel med partizane.
Domačijo Bizjakovih so vojaki najprej obstreljevali, nato pa so vanjo vdrli in z ustrahovanjem od domačih zahtevali, da jim povedo vse o Stanku.
Očitno nezadovoljni s sodelovanjem Bizjakovih pri izpraševanju so jih začeli v kuhinji pretepati nato pa ubijati.
Prva žrtev je bil dveletni Stankov sin Branko, nato je bil s strelom ubit Stankov oče Štefan. Pri poskusu pobega skozi okno je bil ubit Stankov brat Milan,
naslednja žrtev je bila Stankova žena Ivana, ki je bila v sedmem mesecu nosečnosti. Ubili so jo s strelom v trebuh, da bi tako pokončali tudi otroka, ki ga je nosil.
Nato so ustrelili še Stankovo mater Brigito. Domačijo so s trupli vred zažgali. Čez nekaj dni pa si je Stanko od žalosti vzel življenje.

Tovariški pozdrav,
Božo Novak