Slovesnost na Peršmanu (Foto: Bojan Jeram)

V organizaciji Zveze koroških partizanov sta prejšnji mesec na avstrijskem Koroškem potekali dve odmevni in zanimivi spominski prireditvi, ki sta privabili veliko domačinov in obiskovalcev iz Slovenije, odmevni pa sta bili tudi v medijih. Konec junija je bila spominska slovesnost na Peršmanovi domačiji nad Železno Kaplo, dobra dva tedna zatem pa pohod in spominska slovesnost na Komelju nad Pliberkom.

PIŠETA: Jožica Hribar, Saša Jankovič

Na Peršmanovi domačiji v Lepeni nad Železno Kaplo že tradicionalna slovesnost poteka v spomin na tragični 25. april 1945, ko so pripadniki SS-enot in policije zagrešili strahovit pokol enajstih članov družin Sadovnik in Kogoj. Gorska kmetija družine Sadovnik je bila namreč že od leta 1942 pomembno oporišče odporniškega gibanja, poboj na Peršmanovi domačiji pa je prerasel v simbol trpljenja koroških Slovencev pod nacističnim režimom, zato se tu vsako leto zbere veliko svobodoljubnih ljudi, nekdanjih borcev in protifašistov. Letos se je spominskega srečanja z lepo izvedenim kulturnim programom, v katerem je med drugim nastopil odličen mešani pevski zbor Danice iz Škocjana, udeležilo veliko ljudi iz Slovenije, Avstrije in tudi iz Bosne. Slavnostna govornica je bila rektorica Akademije za slikarsko umetnost na Dunaju Eva Blimlinger, v imenu ZZB za vrednote NOB pa je navzoče nagovoril predsednik Tit Turnšek. Goste sta pozdravila tudi župan Železne Kaple Franc Josef Smrtnik in predsednik Zveze koroških partizanov Milan Wutte.

Odmeven je bil govor Eve Blimlinger, ki je govorila v nemščini, a so prevod njenega govora razdelili udeležencem slovesnosti. Razmišljala je namreč o tem, zakaj prihaja do ponarejanja zgodovine in zakaj jo »ponarejajo in zanikajo tisti, ki sebe še zmeraj vidijo … v fašistični, nacistični tradiciji,« kot je v Objektivu, sobotni prilogi Dnevnika, 9. julija ob njenem govoru zapisal Oto Luthar.

Več lahko preberete v tiskani izdaji revije.