IZJAVA ZA JAVNOST – KoDVOS

Obsodba oblikovanja in delovanja paravojaške organizacije »Štajerska varda«

Veteranske in domoljubne organizacije, združene v Koordinaciji veteranskih in domoljubnih organizacij (KoDVOS) zavračamo in obsojamo oblikovanje in aktivno delovanje paravojaške organizacije, poimenovane »Štajerska varda« ter izrečene grožnje samooklicanega vodje te strukture, ki je za demokratično državo absolutno nesprejemljiva. Pozivamo vse parlamentarne, kakor tudi izven parlamentarne politične stranke in organizacije civilne družbe, da najostreje obsodijo vse poskuse oblikovanja takšnih in podobnih uniformiranih oboroženih skupin, usposobljenih in izurjenih za uporabo nasilja. Pristojne službe in organe pregona pa pozivamo, da v okviru svojih zakonskih pooblastil storijo vse, da se takšni pojavi in početje preprečijo in najstrožje kaznujejo ter o tem obveščajo slovensko javnost.
Za veteranske in domoljubne organizacije v KoDVOS so napovedi in poskusi rušenja Republike Slovenije, spodkopavanja njene ustavne ureditve ter pojavi širjenja strahu povsem nesprejemljivi in v nasprotju z vrednotami, za katere smo si pri nastajanju in oblikovanju samostojne Slovenije prizadevali.
Hkrati pa opozarjamo, da v veteranskih in domoljubnih organizacijah nismo presenečeni nad najnovejšim izzivanjem in njegovo zgolj splošno obsodbo s strani najvidnejših političnih voditeljev. Ob tem pojavu druge možnosti, kot se oglasiti v javnosti in to zavržno početje obsoditi, niso imeli. Vendar pa nobena obsodba tega konkretnega primera ne opravičuje njihovega molka ob številnih drugih podobnih ali celo enakih primerih, s katerimi so bili seznanjeni, čeprav se niso odvijali na očeh javnosti kot slednji. Metanje kamenja v zgradbo parlamenta, metanje molotovk, metanje svinjskih glav na gradbišče džamije, napadi na novinarske ekipe in posamezne novinarje so bili znaki, ki bi zahtevali takojšnjo in ostro obsodbo najodgovornejših političnih voditeljev. Namesto jasne obsodbe takšnih pojavov so se prilagajali posameznim političnim strankam in poskušali graditi svoj ugled na politiki »uravnoteženosti«. Tako so dokončno potegnili enačaj med lažjo in resnico in tako laž priznali kot legitimno sredstvo političnega boja. Tako se je postopno uveljavila »kultura pometanja težav pod preprogo« in namesto, da bi odgovorni pravočasno reševali vzroke takšnih pojavov gledamo danes prizore, za katere smo mislili, da se pri nas ne morejo več zgoditi. Takšno početje nas vodi samo po eni poti – poti sovraštva in poti nasilja. In za takšno početje so najbolj odgovorni nepremišljeni posamezniki in njihovi sledilci, pa tudi tisti, ki takšnega početja niso preprečili, ko je bil še čas!

4. september 2018

V imenu KODVOS:

Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije
Zveza društev General Maister
Zveza veteranov vojne za Slovenijo
Društvo TIGR Primorske
Zveza društev vojnih invalidov Slovenije
Zveza slovenskih častnikov
Zveza društev in klubov Moris
Zveza policijskih in veteranskih društev Sever
Zveza društev civilnih invalidov vojn Slovenije

 

SPOROČILO ZA JAVNOST

3. september 2018

Odgovor predsednika republike o ustanoviti oborožene skupine “Štajerska varda”:

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor izraža veliko zaskrbljenost zaradi obstoja oborožene skupine Štajerska varda. Po njegovem je popolnoma nesprejemljivo oblikovanje oborožene skupine, ki naj bi po besedah vodje skupine “zagotavljala red in mir ter nadzirala mejo države”.

Od pristojnih organov pričakuje, da bodo ukrepali v skladu z zakonodajo.

Predsednik Pahor poudarja, da je Slovenija svobodna država, v kateri vsakdo lahko izpove svoje stališče, vendar je pri tej svobodi omejen z enako svobodo drugega. Predsednik prav tako poudarja, da je Slovenija varna država, v kateri ni nikomur, ki ni za to pooblaščen, potrebno in dovoljeno samovoljno in protipravno skrbeti za varnost države in njenih meja.

Republika Slovenija ima ustrezne ustanove in organe, ki skrbijo za zagotovitev miru, varnosti in nadzor državne meje in svoje delo dobro opravljajo.

 

IZJAVE
Mandatar Marjan Šarec je na družbenem omrežju Twitter je zapisal, da so edini zakoniti varuhi države pripadniki obrambnih in varnostnih struktur, in dodal, da je kakršna koli druga skupina nezakonita in spodkopava ustavni pravni red.
Po mnenju predsednika odhajajoče vlade Mira Cerarja gre za absolutno nedopustno početje, ki po nepotrebnem vzbuja strah in širi sovraštvo. Kot je zapisal na Twitterju, je Slovenija varna država, policija in Slovenska vojska pa zelo dobro opravljata svoje delo.

Predsednik SDS Janez Janša je na Twitterju zapisal, da za Šiškom stoji Zveza združenj borcev za vrednote NOB.
Vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec je prepričan, da morajo v konkretnem primeru “organi pregona to zatreti v kali”. Ob tem je spomnil na po njegovem mnenju podoben poziv SDS k oblikovanju narodne garde in na pozive SNS k oblikovanju vaških straž.
Vatovec je prepričan, da so zamaskiranci, oboroženi s sekirami in avtomatskimi puškami, le še ena stopnja več oziroma posledica tega, da v zadnjem desetletju dopuščamo tovrstne pojave. Ob tem je opozoril tudi na primere sovražnega govora in pojavov nestrpnosti. Glede primerjav Štajerske varde s partizanskimi in veteranskimi enotami pa je Vatovec dejal, da gre za popolnoma različni stvari, saj gre pri partizanskih organizacijah za obujanje spomina na vrednote NOB.
Da je oboroževanje in urjenje uniformiranih skupin izven pristojnosti slovenskih oboroženih sil za demokratično državo nesprejemljivo in je v nasprotju z ustavnim redom Slovenije, je na Twitterju zapisal tudi predsednik NSi Matej Tonin.