Dan spomina na Renicci

V nekdanjem italijanskem koncentracijskem taborišču Renicci v kraju Motina v Toskani, so občina Anghiari, Združenje ANPI Anghiari in Andrea Merendelli z njegovo kulturno skupino iz Anghiarija, 10. oktobra pripravili tradicionalni Dan spomina na Renicci. Prireditve se je udeležila tudi delegacija ZZB NOB Slovenije.
Ob tej priložnosti so se spomnili taboriščnikov, ki so od oktobra 1942 do kapitulacije Italije trpeli in umirali v taborišču nedalečc od reke Tibere. Največ je bilo Slovencev, več kot 5000, precej pa tudi Hrvatov in nekaj Črnogorcev. Več kot sto Slovencev, ki so umrli v taborišču ali v bojih proti fašistom in nacistom v vrstah italijanskih partizanov, je za vedno ostalo na italijanskih tleh. Njihovi posmrtni ostanki so shranjeni v kovinskih krstah z rdečo zvezdo v kostnici v Sansepolcru. Med njimi je tudi narodni heroj Dušan Bordon.
Zbrane je na dobro obiskani prireditvi nagovoril nedavno ponovno izvoljeni župan občine Anghiari Alessandro Polcri, ki je med drugim dejal, da si občina prizadeva ohranjati spomin na Renicci. V imenu slovenske delegacije, v kateri so bili tudi trije sinovi treh preživelih taboriščnikov, se je zahvalil Janez Maršič, član Koordinacijskega odbora žrtev vojnega nasilja, ki je med drugim dejal: «Stojimo na mestu, kjer so naši očetje preživeli in pretrpeli skoraj eno leto – od 7. oktobra 1942 do 14. septembra 1943. Naši očetje Reniccija niso nikoli pozabili. Tudi mi ga ne bomo.«

Jani Alič