Gorico novo bomo dali v dar, je bilo geslo osrednje državne slovesnosti ob 70. obletnici vrnitve Primorske k matični domovini, ki ji je pred novogoriško občinsko stavbo prisostvovalo več kot tri tisoč ljudi. Zbrane je nagovoril predsednik Državnega Mitja Bervar, ki je med drugim dejal, da so si svobodo Primorci z uporom izborili sami in da je bila narodnoosvobodilna borba, gledano z današnje perspektive, najbolj verodostojen referendum o tem, da so Primorci del slovenskega naroda.

Bervar je poudaril, da smo Slovenci v zadnjih 70 letih veliko dosegli, vendar se je potrebno še naprej boriti za svoj obstoj, za pravičnejšo in bolj demokratično družbo, za našo duhovno in materialno blaginjo.

Že pred osrednjim dogodkom pa je več kot tisoč obiskovalcev napolnilo dvorano Osnovne šole Milojke Štrukelj, kjer sta novogoriška mestna občina in območno Združenje borcev za vrednote NOB Nova Gorica pripravila bogat kulturno-umetniški program z naslovom Glas svobode, kjer je bil slavnostni govornik Janez Stanovnik, častni predsednik ZZB za vrednote NOB Slovenije.  Zbrane, med njimi so bili tudi brigadirji, ki so gradili Novo Gorico, in častni občan Milan Kučan ter lepo število politikov, med njimi tudi predsednik države Borut Pahor, sta nagovorila tudi novogoriški župan Matej Arčon in predsednica novogoriške borčevske organizacije Katjuša Žigon.

Osrednjo državno slovesnost, ki je potekala zvečer in jo je prenašala nacionalna televizija,  je režirala Neda Rusjan Bric, nastopili pa so vokalni ansambel Reunion, Orkester Slovenke vojske, Tržaški partizanski pevski zbor, Iztok Mlakar, Marko Hatlak, Darko Nikolovski, Nejc Cijan Garlatti, Arna Hadžialjević, Matija Rupel in Patrizia Jurinčič Finžgar.