Počnem vse tisto, kar so v mladosti počeli moji starši

Pogovarjala se je: Jožica Hribar, foto: osebni arhiv

Marija Topole je 25-letna članica zagorskega združenja ZZB za vrednote NOB in predstavnica zasavskega združenja v Mladinski komisiji pri ZZB za vrednote NOB Slovenije. Na to mesto so jo imenovali predstavniki vseh treh zasavskih združenj, saj se je, kot je o njej zapisal njen predhodnik Primož Siter: »izkazala za zanesljivo, kreativno, odgovorno in kompetentno organizatorko, motivatorko in vodjo. Program, naravo, organizacijsko strukturo in vrednote NOB dobro pozna, prihaja iz partizanske družine in je pripravljena na delo in priložnosti, ki jih organizacija ponuja.«

Kaj so po vašem glavni problemi mladih in kako se sami spopadate z njimi?

Če rečem, da je glavni problem brezposelnost, ne bom povedala nič novega. Je pa res, da ravno to mladega človeka, ki je na višku moči, ohromi, mu vzame moč za postavljanje ciljev in uspešno nadaljevanje. Marsikdo se po končanem študiju znajde v brezizhodnem položaju, saj delodajalci neizkušenih ne zaposlijo pogosto. Škoda, saj se ne zavedajo, da mlade moči prinašajo svež veter, ki bi moral vedno biti dobrodošel.

Kaj menite, kako je mogoče vrednote, ki so se oblikovale med NOB: tovarištvo, bratstvo, medsebojna pripadnost, boj za svobodo, domoljubje … živeti danes. Kako jih vidi vaša generacija? Oziroma, katere vrednote so pomembne današnji mladi generaciji?

Sama vrednote, ki jih omenjate, vidim kot pomembne. Meni poleg spoštovanja in družine predstavljajo pomembne smernice, kako je potrebno v življenju ravnati. Žal pa moram priznati, da današnja družba (celotna, ne samo mladi) daje prednost »komolčarstvu« pred tovarištvom. Šolski sistem je naravnan tako, da sošolec ne predstavlja prijatelja, tovariša, ampak predvsem konkurenta, s katerim se danes borita za najboljše točke in ocene, čez nekaj časa pa za dobro plačane funkcije. Menim, da bi se morali zavedati, da je v slogi moč, da lahko množica stori več kot posameznik, vendar je nujno, da ta množica gleda v isto smer, ima enake cilje.
Vse zgoraj naštete vrednote imajo danes drugačno vlogo. Naj izpostavim domoljubje. Vsesplošno prepričanje je, da so mladi danes premalo domoljubni. Vprašati se je potrebno, kaj domoljubje sploh je. Je to poznavanje slovenskih pesmi? Je to hvalisanje naših naravnih danosti? Dejstvo je, da se teh vrednot ne moremo naučiti, pač pa jih je potrebno pridobiti v času odraščanja, z vzgojo.

Več preberite v tiskani izdaji