Kolumna

Jože Poglajen

Človek z dvema obrazoma

Pogajanja levosredinskih strank o programu in sestavi nove trinajste vlade so minila relativno mirno. A, kot smo se že navadili, je ta relativni politični mir skalil po malem že sopihajoči propagandni orkester slovenske desnice. Glasen je bil predvsem na družbenih omrežjih in v medijih, ki so v službi (ene same) resnice. Kar pomeni, da so z obrednim prerokovanjem rdeče komunistične apokalipse, ki da nas neizogibno čaka z nastopom Šarčeve vlade, bolj kot ne prepričevali le prepričane. In hladili jezo ter razočaranje, ker se desnica tudi tokrat ni uspela zavihteti na oblast. Za nameček so orkestru pozornost javnosti »ukradle« črne kapice Šiškovih »štajerskih vardistov«.
Kot že rečeno, ustoličenje Šarčeve vlade ne bi bilo nič posebnega, če ne bi novi premier za državnega sekretarja za nacionalno varnost imenoval človeka vsaj dveh obrazov, kontroverznega Damirja Črnčeca. Imenovanje nekdanjega tesnega sodelavca Janeza Janše v samo drobovje nove vlade je v slovenski politični javnosti odjeknilo kot strela z jasnega. Presenečeni so bili tako Janševi podporniki kot tudi njegovi nasprotniki. Slednji so pri tem imenovanju, ki se je zgodilo v najstrožji konspiraciji – zanj vedeli le najožji Šarčevi zaupniki – skočili v zrak zaradi nestrpnih stališč, ki jih je Črncec redno objavljal na družbenih omrežjih. V njih na precej grob in vulgaren način migrante primerja turškimi vpadi, nevladne organizacije označuje za plačance, migrante pa za nasilne kriminalce, ki s seboj prinašajo viroze, garje in podobne bolezni. To je zgolj nekaj njegovih, lahko bi rekli, rasističnih izpadov. Na imenovanje se je ostro odzvala Levica, medtem ko so prvaki drugih parlamentarnih strank nekaj mencali, češ da za to imenovanje niso vedeli, oziroma da gre za Šarčevo osebno izbiro. Kritična javnost pa je na drugi strani začela podpisovati peticijo, v kateri so Šarca pozivali, da Črnčeca nemudoma umakne s položaja državnega sekretarja.
Na desnici so z nekaj izjemami Črnčecu očitali izdajstvo. Janša ga je javno označil za podtaknjenca. Toda, kdo mu ga je podtaknil? Spet Kučan? Če sledimo Črnčevi karieri, si ga je podtaknil kar sam. To se je moralo zgoditi v začetku leta 2005, ko je prej hitro se vzpenjajoči častnik v slovenski vojski s samo 35 leti postal šef vojaške varnostne službe. Takrat je bil predsednik vlade Janša, obrambni minister pa Karl Erjavec.

Več v tiskani izdaji