Pozdrav Brenta Hartleya, veleposlanika ZDA na prireditvi v Gradencu pri Žužemberku, 11. marca 2017

Spoštovani gospa ministrica, veleposlanik Kacin, gospod župan, generali in ostali cenjeni gostje, v čast mi je, da sem se vam ob tej priložnosti lahko pridružil v okolici Žužemberka.

Danes praznujemo spomin na izjemno zgodbo letala B-17  “Je Reviens,” ki se je odvila tukaj, na njegovo posadko, partizane in zaveznike, ki so rešili življenja teh letalcev in jih varno pospremili preko sovražnih ozemelj na varno. Ne vidimo pogosto tako pogumnih dejanj, kot ste jim bili priča tukaj. Ameriškim letalcem, tujcem, ki so 9. marca 1945 dobesedno padli z neba, so nekateri nesebično pomagali in to predstavlja vez, katero čutimo še danes. Slovenci in Američani smo povezani kot prijatelji, partnerji in zavezniki.

Kot študent zgodovine in ljubitelj okolja me je zgodba o ameriškem bojnem letalu, ki je svojo pot končalo v tako lepem kraju, močno pritegnila. Vesel sem, da ga lahko vidim na lastne oči in se skozenj tudi sprehodim, kot da bi korakal desetletja nazaj in skušal razumeti, kaj vse se je tukaj dogajalo.

Ko pa sem slišal za knjigo o tem letalu, napisano po spominih njegovega pilota Edwarda Logana, pa sem bil navdušen. Opisuje vse prigode od nesrečnega Gradca pa vse do srečnega Gradenca, kjer se je po izskočitvi osvobodil z drevesa, še eno pokadil, nato pa srečal prijaznega slovenskega partizana Milana Vujinovića. Ta ga je po napornih dneh ponovno združil z njegovo posadko in spravil na varno. Slišati je kot Hollywoodska fantazija, ne pa kot resnična dolenjska zgodba, vendar ima to prednost, da sloni na živih spominih in zame je to dober opomin na povezanost med našima narodoma.

Pomembno je, da se spominjamo teh in vseh ostalih dogodkov preteklosti ter se iz njih učimo. In ravno temu je namenjena današnja slovesnost – da ne pozabimo nadaljevati naše zavezanosti k svobodi, človekovim pravicam in mirovnim rešitvam.

Temelji ameriško-slovenskega prijateljstva in vojaškega sodelovanja so bili postavljeni tukaj med 2. svetovno vojno za odporniško gibanje. Okrepili smo jih z veliko podporo ameriške vojske, ko so v 50. letih prejšnjega stoletja pomagali braniti jugoslovanske meje in neodvisnost. Naše vezi so postale še močnejše z vstopom v NATO in EU, skozi dve desetletji trajajoče sodelovanje med Slovenijo in Narodno Gardo Kolorada, vključno s skupnima vojaškima misijama v Afganistanu in na Kosovu, ter tudi sedaj v skupnem boju proti islamski državi.

Naše partnerstvo pa se še vedno krepi in skupaj se soočamo s tistimi, ki želijo z nasiljem spreminjati evropske meje, z nemiri na Bližnjem vzhodu in v Severni Afriki in proti terorizmu, ki bi lahko poteptal povezanost in kulturo ZDA, Evrope in ostalih svobodnih ter strpnih družb. Skupaj se lahko zoperstavimo vsem. Mirno spim, ker vem, da pogumni Slovenci z ramo ob rami služite z nami, da bi zagotovili mir, varnost in stabilnost Evropi in preostalemu delu sveta.

Ko je posadka letala “Je Reviens” izskočila pred več kot 70-imi leti in pristala na zasneženem, tujem ozemlju, so jih toplo sprejeli. Zato, v imenu ZDA in v imenu posadke, iz srca najlepša hvala.