Izjemno cinično in pritlehno je v svoji kolumni v tedniku Družina 11. junija letos zgodovinar Stane Granda označil predstavnike borčevske organizacije s »Titini«. V članku sicer piše o prireditvi v spomin na slovenskega politika dr. Antona Korošca, omenja SLS, o spominski maši, ki jo je daroval kardinal dr. Franc Rode in otvoritvi spominske sobe omenjenemu politiku, ki jo je slavnostno odkril, kdo drug kot predsednik RS Borut Pahor. Pisec članka omenja, da so prisostvovali predstavniki različnih združenj z zastavami. Opazni so bili zlasti majstrovci in veterani vojne za Slovenijo v uniformah. Nadaljuje pa z veliko mero podlosti češ, da predstavnikov »TITINOV« ali Turnškovih ‘borcev’ ni bilo in nihče jih ni pogrešal.

Zakaj ste, gospod Granda, na tako podel način omenili predstavnike borčevske organizacije, je za človeka vašega kova, ki stavite na krščanske vrednote, zelo nizkotno in skrajno žaljivo. Vas tudi ni bilo na Osankarici letos januarja, ko smo se poklonili padlemu Pohorskemu bataljonu. Ni vas bilo niti v Dražgošah. Nikoli vas nisem srečal na Stranicah, kjer se poklonimo stotim obešenim slovenskim domoljubom. Tudi na Rabu vas še nikoli nisem videl, kjer je pomrlo na tisoče slovenskih družin, ki niso imeli s komunizmom nič skupnega. Pa mi verjemite, zgodovinar Stane Granda, da tudi vas ni nihče pogrešal. V enem izmed intervjujev na radiju Ognjišče ste med drugim omenili, da ste agrarni zgodovinar, kar seveda ni nič narobe. Ste me pa kot zgodovinarja izjemno razočarali, ker ne poznate vrednot NOB.

Enako lahko govorim še o drugem piscu različnih člankov v tedniku Družina, Bogomirju Štefaniču. Njegova nastrojena sovražnost do vsega, kar je povezano s polpreteklo zgodovino je bolna, da ne rečem še kaj hujšega. V isti številki Družine je na tretji strani napisal med drugim: »Najprej smo doživeli aprilsko-majske praznike, ki so bile znova pravi ‘karneval’ komunistične ikonografije, a jih prav zaradi čudaškega pretiravanja vendarle lahko označimo za smešne in zato nevredne pretirane pozornosti«. Bogomir Štefanič pomena praznika dneva upora proti okupatorju očitno sploh ne pozna, še manj razume. Za zgodovino 1. maja in za borbo delavskih pravic  še verjetno tudi ni slišal. Še sanja se mu ne, da vse pa le ni povezano s komunizmom.

Dan zmage nad fašizmom in nacizmom in dan Evrope sta zanj »karneval«. Bogomir Štefanič je v članku  z naslovom »Od soočanja k preseganju«, v katerem omenja aprilsko-majske praznike in jih označuje kot  karneval, očitno pozabil ali pa namerno spregledal, da je bila v tem času tudi cvetna nedelja, velika noč, velikonočni ponedeljek, vnebohod. Je to za vas tudi karneval, Bogomir Štefanič?

Na koncu vas  želim spomniti še na čas, ko se je praznik dan upora proti okupatorju spoštoval. Leta 2005 je bil ob tem prazniku na proslavi na Mali gori pri Ribnici na Dolenjskem slavnostni govornik predsednik takratne Vlade RS Janez Janša. Naslednje leto je bil na ta praznik pri Vojkovi koči na Nanosu, slavnostni govornik takratni predsednik Državnega zbora France Cukjati, viden član SDS. Leta 2007 je bil ob tem prazniku na Rogli ponovno slavnostni govornik Janez Janša. Kot veteran vojne za Slovenijo sem se teh slovesnosti redno udeleževal. Če bo vaš članek slučajno bral Janez Janša, se vam bo slabo pisalo. Na žalost so vas polna usta nekakšne kvazi sprave, po drugi strani pa na najbolj prefinjen in pritlehen način netite sovraštvo med narodom tudi s pisanjem takšnih člankov, ki jih objavlja tednik Družina.

Srečko Križanec, Štore