75. obletnica zmage nad nacifašizmom

S polaganjem vencev k spominski plošči v spominskem parku v Topolšici in pri Spomeniku miru na Poljani, je ZZB NOB Slovenije počastila 75. obletnico zmage. 9. maja 1945 je nemški generalpolkovnik Alexander Löhr v Topolšici podpisal kapitulacijo skupine armad E. Kapitulacijo vojaške grupacije, ki je bila po številu vojakov in količini orožja med najmočnejšimi in je povzročila veliko gorja. Zaradi nacistične in fašistične ideologije so padle številne žrtve. Neopisljivo je bilo tudi trpljenje civilnega prebivalstva. In še posebno bolečina najbolj ranljivih – otrok, žensk in starejših.
Najpomembnejše je, da je podpis kapitulacije skupine armad E pomenil konec druge svetovne vojne v vsej jugovzhodni Evropi!. Okupatorska nemška vojska je kapitulirala pred slovenskimi narodnoosvobodilnimi silami! Ivan Dolničar, pozneje general in dolgoletni predsednik slovenske zveze borcev, je bil prvi partizanski poveljnik, ki se je srečal z nemškim generalom Löhrom in ga tudi odpeljal na pogovore.
In nenazadnje – gre za prav tistega generala Löhra, ki je operativno začel drugo svetovno vojno z bombardiranjem Beograda, kar je vključevalo tudi napad na bolnišnico. In kot vojni zločinec je dobil pravično kazen.

Venec v spominskem parku sta v imenu ZZB NOB Slovenije ob prisotnosti Garde Slovenske vojske položila predsednik ZB Marijan Križman in generalni sekretar Aljaž Verhovnik.