AKTUALNO

Odprto pismo predsednika ZZB NOB Slovenije generalnemu direktorju RTV Slovenija in programskemu svetu RTV Slovenija

Tit Turnšek

Spoštovana gospod generalni direktor RTV Slovenija Igor Kadunc in predsednik programskega sveta gospod Ciril Baškovič, to, kar si je privoščila RTV Slovenija v oddaji Intervju v nedeljo, 22. julija 2018, presega vse meje dostojnega.

 

Jože Možina si je izbral za sogovornika Jožeta Dežmana. Predstavili ste ga kot »najbolj vsestranskega slovenskega zgodovinarja«, v resnici pa je nekdanji direktor Marksističnega centra v Radovljici, ki je študiral na FDV in doktoriral na teološki fakulteti. V oddaji, polni žalitev zelo uglednih in spoštovanih še živečih borcev, udeležencev našega narodnoosvobodilnega boja, je žalil tudi ugledne zgodovinarje kot nekakšne »titofilske« zgodovinarje. Za vse neresnice in žalitve v tej oddaji ste vedeli že vnaprej, saj ste jo na RTV oglaševali že nekaj dni pred tem. Mimogrede, naše člane, nas je 41.000, ste v tej oddaji označili kot »zveza norcev«.

 

Ali se vama, gospod generalni direktor in predsednik programskega sveta, to zdi primerno za nacionalno televizijo? V oddaji je bila izrečena poplava vrednostnih sodb, ne pa dejstev in argumentov. Seveda ima lahko vsak od nas različne poglede na dogajanja in tudi na našo preteklost, vendar ne sme pri tem zamolčati ali pa ponarejati dejstev in dogodkov, kot so se zgodili. Neresnice, ki jih že dolgo časa trosi v svojih oddajah Jože Možina, ki mu namenjate čas, ko je televizija najbolj gledana, so v tokratni oddaji presegle vse meje.

 

Naj vas spomnim: seznam vseh slovenskih žrtev druge svetovne vojne je znan, to je dolgoletni projekt Inštituta za novejšo zgodovino, teh žrtev je bilo po zadnjih podatkih (23. 4. 2018) 99.813. Manipulirati z mrtvimi zaradi lastnih političnih interesov je milo rečeno skrajno neetično dejanje, za katero nosita kot generalni direktor in kot predsednik programskega sveta velik del moralne odgovornosti.

Prav tako vas moramo spomniti, da so se pripadniki pomožnih SS policijskih enot, tako imenovani domobranci, maja 1945 preimenovali v »Slovensko vojsko«, zavezniki so jih v skladu z jaltskim sporazumom vrnili domov. Tu so bili postavljeni pred hitra vojaška sodišča – komisije. Mladoletne so poslali domov, tisti, ki niso nosili orožja, so bili obsojeni na prisilno delo in kasneje pomiloščeni. Ostale je doletela smrtna kazen. Naj vas tudi spomnim, da je bil takrat še v veljavi kazenski zakonik Kraljevine Jugoslavije, ki se v 105. členu dobesedno glasi:

  1. Državljan Kraljevine Jugoslavije, ki sprejme med vojno zoper kraljevino ali njene zaveznike službo v sovražni vojski ali ostane v njej še nadalje, dasi k temu ni bil prisiljen, se kaznuje z robijo do 15 let.
  2. Če se tak državljan udeleži tudi same vojne kot borec, se kaznuje s smrtjo ali dosmrtno robijo.

In za boljše razumevanje še tole:

  1. septembra 1944 je kralj Peter II. Karađorđević po londonskem radiu poslal v domovino naslednji poziv: »Vsem Srbom, Hrvatom in Slovencem ukazujem, da se združijo in pristopijo k narodnoosvobodilni vojski pod maršalom Titom. Vojski, ki je enodušno priznana od naših velikih zaveznikov. Vsi tisti, ki se naslanjajo na sovražnika proti interesom svojega lastnega naroda in njegove bodočnosti in ki se ne bi odzvali temu pozivu, pa se ne bodo mogli osvoboditi izdajalskega pečata niti pred lastnim narodom niti pred zgodovino.«

Pričakujemo od vas, da se za vse žalitve in neresnice javno opravičite, vsem gledalcem, vsem članom naše organizacije, v prvi vrsti pa borcem, ki so tvegali svoja življenja za svobodo svojega naroda.Razmislite pa tudi, ali so Možinove oddaje, ki potvarjajo našo preteklost in posledično sejejo med nami razdor in sovraštvo, primerne ali pa bi jih bilo najbolje ukiniti. Ne gre pa samo za gospoda Možino, temveč velja razmislek, ali parlamentarni program ne postaja vedno bolj poligon ene politične opcije.

 

Tit Turnšek, predsednik, za predsedstvo ZZB NOB Slovenije

Odgovor generalnega direktorja RTV Slovenija na odprto pismo predsednika ZZB NOB

Spoštovani, pozorno sem prebral vaše name naslovljeno odprto pismo glede intervjuja dr. Jožeta Možine z dr. Jožetom Dežmanom. Oddajo sem si pozorno ogledal in pridobil prepis.

Intervju kot televizijska forma pogovora novinarja z intervjuvancem je zelo razširjena, v določenih primerih pa seveda lahko tudi problematična. Dejstvo je namreč, da predstavlja zgolj enostranski pogled izpraševanca. Moje osebno mnenje je, da se taki pogovori najbolje obnesejo, kadar se odstira osebno delovanje gosta. V primeru pa, da je tema pogovora strokovnega ali celo polemičnega značaja, pa sem sam bolj naklonjen oddajam z več sogovorniki, ki lahko izražajo različna stališča na določeno temo, da si lahko gledalec ustvari bolj objektivno sliko. To sem že večkrat poudaril.

Oddaja Intervju je oddaja, ki jo vodijo dve voditeljici in voditelj. Vsi so izkušeni in ugledni novinarji. Predlagajo svoje goste in z njimi samostojno opravijo pogovore. Dr. Jože Možina je dolgoletni novinar RTV Slovenija, v letih od 2006 do 2010 je bil direktor TV Slovenija, v zadnjih letih pripravlja oddaji Intervju in Pričevalci. Kot drugi zaposleni na RTV Slovenija je zavezan Poklicnim merilom in načelom novinarske etike ter Programskim standardom RTV Slovenija. Od naših novinarjev, še posebej tistih z dolgoletnimi izkušnjami tudi na uredniških položajih, pričakujemo, da so pri svojem delu odgovorni, premišljeni, načelni in zato tudi v pretežni meri samostojni.

Iz vašega pisma je razvidno, da odločitev za povabilo dr. Dežmana v oddajo dr. Možine, ocenjujete kot napačno. Odzivi na vsebino oddaje (samo na MMC-ju je bilo več kot 350 komentarjev) kažejo, da ima javnost glede v pogovoru obravnavane tematike zelo različna mnenja, kakor tudi pri nekaterih pomanjkljivo poznavanje problematike.

Bistveno vprašanje, ki od nas zahteva odgovor, pa je: Ali so bila v oddaji morda kršena Poklicna merila in načela novinarske etike v programih RTV Slovenija? To so strokovne dileme, ki se jim na RTV Slovenija posvečamo in jih rešujemo po najboljših močeh. Oddajo bomo ocenili tudi s tega vidika.

V vašem pismu izpostavljate nekaj izrečenih dejstev, za katera menite, da ne držijo. Tudi sam sem zasledil, da je dr. Dežman izrekel besede, ki bi lahko pomenile žalitev konkretnih oseb. Za besede in mnenja, ki jih je izrekel intervjuvanec, nosi odgovornost sam, posredno oziroma po zakonodaji pa seveda tudi RTV, ker je to predvajala. Ali se bodo v oddaji izpostavljeni posamezniki oziroma organizacije odločili za tožbo ali ne, je njihova odločitev.

Drugo vprašanje je, ali je tako koncipirana in izvedena oddaja v skladu z uredniško politiko. V to kot generalni direktor nimam pristojnosti posegati, saj je odgovornost na strani odgovorne urednice Informativnega programa. Ta me je že obvestila, da meni, da bi veljalo tematiko vojnega in povojnega dogajanja, ki še vedno tako globoko in presunljivo deli našo družbo, temeljito, odgovorno in celovito obdelati. Delo urednikov in novinarjev je, da skupaj najdejo najboljšo obliko za uresničitev te naloge, ki jo kot javni medijski servis gotovo imamo. RTV Slovenija si vsekakor prizadeva k čim bolj objektivnemu obveščanju, kar pomeni tudi izražanje različnih stališč in mnenj o problematičnih poglavjih naše družbe. Zavezani pa smo tudi h kulturi dialoga ter spodbujanju demokratičnih vrednot in strpnosti.

Kot generalni direktor vam zagotavljam, da bom storil vse, kar je v moji pristojnosti, da bo RTV Slovenija delovala v skladu z etičnimi načeli ter v korist vseh, čeprav različno mislečih gledalk in gledalcev, ter da bomo morebitne uredniške ali novinarske spodrsljaje ali napake ustrezno obravnavali. Kot javnost od nas pričakuje objektivnost in verodostojnost, tako tudi sam od zaposlenih pričakujem strokovnost ter predanost resnici.

 

Igor Kadunc, generalni direktor RTV Slovenija

Odgovor predsednika ZZB NOB generalnemu direktorju RTV Slovenija

 

Ni naš namen z vami polemizirati. Ker morda nismo bili dovolj jasni, vam bomo poskušali še enkrat na kratko osvetliti nekaj dejstev, ki ste jih v našem pismu prezrli. Zgodovinska dejstva so taka, kot so in ne morejo biti stvar interpretacije. Ne morete si izmisliti nove zgodovine. Lahko imate različne poglede, toda dejstev ne morete spreminjati. Da bomo še bolj direktni. Celotna oddaja intervju je bila ena sama laž in žalitev naše preteklosti. Žalitev vseh tistih, ki so dali življenja v boju s fašizmom in nacizmom.

 

Oddaje, ki jih vodi Možina, so polne laži, na kar je bilo že večkrat opozorjeno. V zadnji oddaji pa je šel čez rob dopustnega. Ni to samo naše mnenje, to veste prav dobro tudi vi. V njegovih oddajah so kršena poklicna merila in načela novinarske etike. Upravičeno pričakujemo, da boste temu primerno ukrepali.

O Možini ste zapisali: »Kot drugi zaposleni na RTV Slovenija je zavezan Poklicnim merilom in načelom novinarske etike ter Programskim standardom RTV Slovenija. Od naših novinarjev, še posebej tistih z dolgoletnimi izkušnjami tudi na uredniških položajih, pričakujemo, da so pri svojem delu odgovorni, premišljeni, načelni in zato tudi v pretežni meri samostojni«.

In dalje: »Bistveno vprašanje, ki od nas zahteva odgovor, pa je: Ali so bila v oddaji morda kršena Poklicna merila in načela novinarske etike v programih RTV Slovenija?«

Odgovor seveda poznate. Možina že dalj časa ne spoštuje načel novinarske etike. Poleg tega pa »fake history« ne sodi na javno RTV. Vprašanje pa je, ali si boste upali to tudi javno priznati in ustrezno ukrepati? Vsekakor bodo sledile tudi tožbe.

Resen razmislek zahteva tudi način financiranja javne RTV, da ne bi bila pod vplivom raznih političnih ambicij, predvsem pa želje po rehabilitaciji kolaboracije in narodne izdaje.

Toda bistvo našega poziva vam, ki ste objektivno odgovorni za potvarjanje zgodovine in žalitve na RTV, je javno opravičilo in ukinitev žaljivih oddaj Možine.

 

S spoštovanjem,

Tit Turnšek,

predsednik ZZB NOB Slovenije

 

 

 

Spoštovani-a!

 

Novo nastajanje naciklerofašizma v Sloveniji zahteva tudi ponovno vstajenje naroda. Kje drugje začeti kot na Primorskem. Žalitve in ponižanja gredo do meja in tudi čez rob!

Nujen in potreben je takojšnji odgovor. Ne samo naše govorjenje in strinjanje, temveč jasna in klena beseda ter akcija proti lažem in potvarjanju zgodovine, netenju sovraštva in porivanju naše družbe v naciklerofašizem na Slovenskem. Delite dalje prosim!

 

VABILO

na shod na Titovem trgu v Kopru,

v četrtek, 02. avgusta 2018 ob 18.00 uri.

 

 

Združenje protifašistov, borcev za vrednote NOB in veteranov Koper.

Predsednik Marijan Križman

 

 

Aktivnosti za organizacijo javnega protesta proti javni RTV Slovenije

Protestirali bomo zaradi žaljivega odnosa RTV SLO do vrednot NOB in zaradi  ponarejanja zgodovinskih dejstev in resnic. Protest bo v četrtek 2. avgusta 2018 ob 18.00 uri na Titovem trgu v Kopru.

Prosimo prijavite se v čim večjem številu in čim prej, da bomo lahko organizirali prevoz. Zaželeno je večje število praporščakov.

Prijavite se lahko po E-pošti, ali na telefon 041 67 92 11. Pridite v čim večjem številu ! Časa za organiziranje protesta res ni veliko, a rezultat protesta bo kljub temu odvisen od nas samih !

 

Odhod v Koper bo ob 16.30 uri izpred prostorov ZB NOB V Ajdovščini.