Zakaj je poslanka Ljudmila Novak karala premiera Marjana Šarca?<

Vprašanje je sicer nekoliko težko, odgovor pa silno lahek. Omenjena poslanka namreč kandidira za evropsko poslanko na listi Nove Slovenije – krščanske demokrate. Zadnje časa je izjemno aktivna v DZ in na Odborih. Pred uradno kandidaturo tega v takšni meri ni bilo zaznati. Njej je bistvu po mojem sicer popolnoma vseeno, če naš premier ni imel govora v Evropskem parlamentu v Strasbourgu, kljub temu, da je izražala »veliko zaskrbljenost in razočaranje«, da ga je zavrnil. Drži tudi, da so kar po vrsti vsi naši evropski poslanci negativno komentirali odločitev premiera. Kar pa mu jaz osebno štejem v dobro in podpiram njegovo odločitev, ki verjetno ni bila lahka, je pa bila preudarna in v danih razmerah popolnoma pravilna. Domnevam, da te in še marsikatere poteze poslanka Novakova niti ne razume. Kje pa je bila vaša zaskrbljenost in razočaranje takrat, ko smo od EU pričakovali jasna stališča glede Arbitražnega sporazuma s Hrvaško? Ne spominjam se, da bi kogarkoli »karali« pa bi morali. Kakšna dvojna merila. Verjamem, da Novi Sloveniji ne pomeni veliko nekaj pedi izgubljene slovenske zemlje ali morja, saj bi itak vso najraje podarili RKC oziroma Vatikanu. Vam je glavna skrb in cilj podpora kapitalu, bogatašem in kapitalistom ter prodaja tujcem vsega imetja kar je naš narod ustvaril v svoji burni zgodovini. Ta del svojega poslanstva uspešno in odlično izpolnjujete in zagovarjate. V tem je srčika problema vaše stranke, da niste šli v vlado Marjana Šarca. Ne sodite namreč tja, kjer se zavzemajo za majhnega človeka, upokojenca in delavca z minimalno plačo.

Skupaj s stranko SDS, katere satelit ste že od ustanovitve, pripravljate ustavno obtožbo proti vladi glede rebalansa proračuna. Da o podporah vloženih interpelacij stranke SDS v vsem vašem obdobju niti ne govorim. Kako podlo od vas in SDS. Z zloglasnim ZUJF – om ste državljanom pobrali določen dohodek. Od upokojencev do javnih uslužbencev in nam veteranom. Hoteli ste nam vzeti dva praznična dneva, drugi januar in drugi maj. Vlada Marjana Šarca je popravila krivice iz preteklosti in vsakemu dala nekaj, ne samo zdravnikom in ravnateljem kot prejšnja vlada.

Spomini so še sveži in venomer se mi v spomin vračajo obtožbe poslancev SDS v Bruslju glede upodobitve partizanskega komandanta Franca Rozmana Staneta in peterokrako zvezdo na kovancu za dva evra. Zvezde na bankovcu za deset evrov za vas seveda niso moteče. Bivši komunist Milan Zver je predlagal, da se v Evropskem parlamentu odkrije plošča z obsodbo komunizma v Sloveniji. In ti poslanci so zopet na listi, ki kandidirajo v Evropski parlament. Sramota za Slovenijo. Ljudje, ali premorete toliko zrelosti in modrosti, da se z neizvolitvijo le-teh odrečemo takšnim kandidatom.

Ali ne bi kdo od naših poslancev namesto blatenja po svoji domovini raje povedal vsem evropskim poslancem, da imamo prekrasno deželo z najstarejšo vinsko trto na svetu, najstarejšo piščalko na svetu, najstarejšo kolo z osjo na svetu, veliko avtohtonih živali in izdelke svetovnega slovesa. Žal so nam jih poleg ozemlja nekaj speljali tudi Hrvati. Slovenska obrt je častitljiva panoga, ki nas povzdigne v sam svetovni vrh. Harmonike, puškarstvo, čipkarstvo, smuči itd. Naša država ima znanstvenike svetovnega slovesa in posamezne dosežke, ki jih iskreno povedano niti ne znam našteti. Dajte za božjo voljo povedati v Evropskem parlamentu kaj pozitivnega o naši domovini in ne jo venomer samo blatiti in prikazovati v negativni luči. Tudi to je med drugim vaše poslanstvo.

Srečko Križanec, Štore