Evropska poslanka Patricija Šulin je na tiskovni konferenci spregovorila o razlogih zaradi katerih Slovenija izgublja bitko za vino teran.  Omenjena poslanka, ki  je sicer članica SDS, je elegantno izkoristila svojih »pet minut«, ošvrknila ministra in vlado, da se do tega primera arogantno obnaša, ali če »prevedem«, da niso naredili dovolj. Ista zgodba je tudi v zadevi  Cimos, ko kritizirajo ministra za gospodarstvo in razvoj Zdravka Počivalška.

Seveda od poslancev  opozicije ne moremo pričakovati kaj drugega. V primeru Cimosa pa vsekakor prednjačijo poslanci NSi, predvsem  Jernej Vrtovec, ki se spozna na vse v tej državi.  Srečne stranke in država, ki premore  takšne »genije«. Ampak vrnimo se k teranu. Ministru Židanu je bilo očitano, da je že leta 2013 zavrnil pogovore s Hrvati. V tej zgodbi ga popolnoma podpiram, saj je bilo vino teran z vstopom Slovenije v EU zaščiteno in pika. Ta zadeva je za normalne ljudi jasna in dokončna.  Popolno podporo pa minister za kmetijstvo uživa pri Civilni iniciativi za zaščito terana, ki tudi nekaj šteje.  Ker je rubrika  pisma bralcev  prostorsko omejena, je nemogoče navajati  podrobnosti. Sprašujem pa se, ali opozicijski poslanci, kljub svoji vsevednosti  res ne prepoznajo početja Hrvatov.  Poleg terana vidimo njihove težnje po »posvojitvi« kranjske klobase, da  razsodbe arbitražnega sporazuma o meji s Hrvaško  sploh ne omenjam.  Vprašanje je, kaj vse še pride na vrsto? Marsikdo verjetno niti ne ve, da so nam Hrvati dobesedno speljali, če se bolj milo izrazim, tudi odličnega lovskega  psa istrskega kratkodlakega goniča, ki je absolutno slovenski avtohtoni pes, enako kot kraški ovčar. Tega istrskega goniča so si po osamosvojitveni vojni za Slovenijo prilastili zaradi naše nesposobnosti, nastal pa je na slovenskih tleh. Prvič je bil podrobno  opisan že leta 1894, leta 1866 pa je bil na razstavi na Dunaju.  Istro so Hrvati dobili šele po drugi svetovni vojni.  Nikoli prej ni bila njihova, prav nikoli.

A opozicijski poslanci pohitijo s tiskovnimi konferencami  in blatijo naše ministre po dolgem in počez. Naivneži jim seveda nasedajo, to se odraža v različnih anketah. Zamerim poslancem koalicije, ker v glavnem molčijo. V primeru vina teran, za katerega se predsednik stranke SD oziroma kmetijski minister Dejan Židan resnično zavzema z vsem žarom, ni niti enega poslanca SD, ki bi sklical tiskovno konferenco in zaščitil svojega ministra in predsednika. Žal.

Srečko Križanec, Štore