Vabljeni v Grahovo, kjer bo potekala slovesnost žrtvam nacizma, ob dnevu začetka 2. svetovne vojne na slovenskih tleh, v četrtek 6. aprila 2017 ob 18. uri.

Tudi letos se bomo zbrali v Grahovem pri Cerknici, da počastimo spomin na vse žrtve druge svetovne vojne. Slovenski narod je bil s strani nacifašistov obsojen na uničenje. Ozemlje, ki danes tvori Republiko Slovenijo, je bilo razkosano med Nemčijo, Italijo in Madžarsko. Domači izdajalci so prisegli zvestobo okupatorju in začeli bratomorno vojno proti tistim, ki so se okupaciji uprli.

Spomnili se bomo tudi zmage, ki so jo v Grahovem izbojevali partizani Tomšičeve brigade. Uničili so močno postojanko domobrancev in njihovih nemških poveljnikov. Domobranske enote so bile v sestavu bojnih enot zloglasne SS in pod neposrednim poveljstvom oficirjev SS. V Grahovem so bili poleg domobrancev ubiti major in dva nižja nemška oficirja.

Medtem, ko je Tomšičeva brigada izbojevala zmago proti dobro utrjeni in odlično oboroženi posadki v Grahovem, je Šercarjeva brigada odbila več napadov domobranskih enot iz Cerknice, ki so se poskušale prebiti do Grahovega. Vidno vlogo pri vodenju napada je imel narodni heroj in španski borec Stane Semič – Daki.

Zgodovina naj nam bo učiteljica, ne pa predmet aktualnega politikantstva ter zaslepljenega maščevanja tistih, ki so enkrat že izdali svoj narod in bili poraženi ter za grozodejstva, ki so jih zagrešili, tudi kaznovani. Novi rodovi smo jim odpustili, ne bomo pa pozabili in jim dovolili, da Slovenijo še enkrat prodajo tujcem. Zid sramote v Grahovem mora pasti!