Foto: Eden izmed številnih ranjenih otrok v Gazi

Hej dragi ljudje!

Prejšnji teden smo vam pisali, da se je na Meddržavnem sodišču v Haagu začela obravnava tožbe Južne Afrike proti Izraelu. V Inštitutu 8. marec smo takrat tudi skupaj z drugimi organizacijami podpisali poziv Gibanja za pravice Palestincev, v katerem vlado pozivamo k ukrepanju v zvezi s trenutno situacijo v Palestini. Izrael je Gazo v zadnjih mesecih uničil do mere, da po mnenju predstavnikov Združenih narodov ni več primerna za živeljenje in preživetje. Bombe vsak dan padajo na šole, vrtce, domove, bolnice, univerze in druge javne ustanove.

Večina ljudi v Gazi je izgubila vse svoje imetje.

Večina žaluje za ubitimi sorodniki in prijatelji.

Izrael onemogoča dostop do humanitarne pomoči, napada neoborožene Palestinke in Palestince, s tem pa kaže svojo genocidno politiko.

Z namenom, da se trajno končajo izraelski napadi na Gazo, Zahodni breg in Vzhodni Jeruzalem in da se zagotovita spoštovanje in uresničevanje mednarodnega prava ter človekovih pravic, pozivamo vlado Republike Slovenije, da:

se pridruži tožbi Republike Južne Afrike, ki jo je ta 29. decembra 2023 na Meddržavno sodišče v Haagu proti Izraelu vložila na podlagi Konvencije o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida;
uvede vojaški embargo na trgovanje z orožjem in vojaško opremo z Izraelom ter predlaga in se zavzame za sankcije na ravni EU, skupaj s prekinitvijo Pridružitvenega sporazuma med EU in Izraelom;
prekine diplomatske stike z Izraelom in iz njega odpokliče slovenske predstavnike.
Poziv lahko na povezavi podpišete tudi vi: https://www.mladina.si/peticije/

Smo na vezi,

Inštitut 8. marec

P.S. V ponedeljek (22.1.2024) zvečer bomo pred Državni zbor prišli prižgat svečo v spomin vsem ubitim v Palestini. Mi bomo tam ob 18:00. Pridružite se nam!