Venec k spomeniku frankolovskim žrtvam

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je 13. februarja 2021, na Stranicah v soteski Graben položil venec k spomeniku frankolovskim žrtvam. Po položitvi venca je imel predsednik republike tudi govor. V njem je opozoril na pomen kulture spominjanja. Povabil je vse, da se v slovesnih dneh, ko bomo praznovali 30. obletnico ustanovitve države, spomnimo vseh, ki so v preteklosti žrtvovali svoja življenja »za to, da danes mi dihamo svobodo s polnimi pljuči«. Predsednik republike je ob tem ponovno pozval k sodelovanju in opomnil, da je bilo sodelovanje v preteklosti vedno znak moči, danes pa je žal razumljeno kot znak šibkosti. »Velike napredke naš slovenski narod zmore, če znamo stopiti skupaj«, je še povedal predsednik Pahor.

Spominsko območje na Stranicah obsega ostanke drevoreda jablan, na katere so Nemci 12. februarja 1945, obesili 99 talcev, enega pa ustrelili med begom, ter dva grobova, kamor so po obešenju zakopali žrtve. Nemci so to storili iz maščevanja za partizansko zasedo v soteski Tesno, v katero je 2. februarja 1945 med vožnjo s svoje poroke padel eden najpomembnejših nacističnih funkcionarjev, celjski okrožni vodja in deželni svetnik Anton Dorfmeister, ki je za posledicami ran naslednjega dne umrl v celjski bolnišnici.

Po spominski slovesnosti se je predsednik Pahor na pobudo županov okoliških občin z njimi srečal na delovnem pogovoru o aktualnih razmerah pri soočanju z epidemijo.

Vir: UPRS