Vajgl pisal Tajaniju o sporni razstavi v Evropskem parlamentu

Evropski poslanec Ivo Vajgl je 6. februarja poslal predsedniku Evropskega parlamenta Antoniu Tajaniju pismo, v katerem izraža svoje ogorčenje nad razstavo z naslovom Vzhodna meja (it. Confine Orientale) v prostorih Evropskega parlamenta, ki naj bi pred 10. februarjem, ko Italija obeležuje dan spomina na žrtve fojb, spomnila na italijanske žrtve med in povojnega nasilja, ne pa tudi na žrtve fašizma.

„Spoštovani predsednik,
resnično presenečen in zagrenjen sem si danes ogledal razstavo, ki jo je v zgradbi JAN 3Q Evropskega parlamenta organiziralo ‘Nacionalno združenje Furlanija Julijska krajina in Dalmacija’ v sodelovanju z nekim anonimnim članom Evropskega parlamenta.
V brošuri, ki je bila na razpolago obiskovalcem razstave, je opisana tragična zgodba težavnih odnosov in konfliktov med Italijani in “Slovani” v različnih zgodovinskih obdobjih na način, ki je razpoznavno iredentističen in povsem tuj duhu medsebojnega mirnega kulturnega sožitja, na katerem je zgrajena Evropska unija.
Gotovo je, da ni mogoče zanikati tragedije Italijanov, ki so bili pregnani z ozemlja nekdanje Jugoslavije in mnogih drugih, ki so postali žrtve terorja zmagovalcev, vendar pa zgodovine teh krajev ni mogoče pripovedovati, ne da bi upoštevali odgovornosti vseh strani, posebej pa še trpljenja civilnega prebivalstva, ki je bilo izpostavljeno konfliktom.
Prav zato, spoštovani Predsednik, sodim, da predstavlja ta razstava zavestno izkrivljanje resnice in ne prispeva h krepitvi odnosov med narodi, ki so v preteklosti veliko pretrpeli, in so danes prijateljski in produktivni.
Mnenja sem, da razstava ponuja interpretacijo preteklosti, ki ni objektivna, in ki celo zdrsne v provokacijo, ko vključuje zemljevid na zadnji strani brošure na kateri, brez pojasnila, prikazuje dele Slovenije, Istre in Dalmacije, kot da bi pripadali ozemlju Italije.
Navsezadnje lahko postavimo vprašanje, kako bi se odzval Evropski parlament na razstavo, ki bi, denimo, prikazovala in objokovala ozemlja Tretjega rajha, ki jih je nacistična Nemčija izgubila ob koncu druge svetovne vojne?
Ne glede na to, da je najbrž že prepozno, da bi to razstavo odstranili, sem čutil za svojo dolžnost, da izrazim nestrinjanje v zvezi s to neposrečeno epizodo. Želel bi si, da bi v prihodnosti posvečali več pozornosti temu, kaj je mogoče razstaviti v našem parlamentu.

S spoštovanjem,
Ivo Vajgl