ZB za vrednote NOB Trebnje se pridružuje proslavljanju 75. obletnice ustanovitve OF. V ta namen smo obudili razstavo, ki smo jo v lanskem letu ob 70. obletnici praznovanja zmage nad fašizmom in nacizmom predstavili v Mirnski in Temeniški dolini. Letos smo razstavo postavili v avli Centra za izobraževanje in kulturno (CIK) v Trebnjem. Na razstavi so na ogled panoji, ki so bili leta 1990 umaknjeni iz prostorov stavbe družbenopolitičnih organizacij (DPO) v Trebnjem. Panoji so bili zaradi selitve političnih organizacij ob takratni spremembi družbenopolitičnega sistema deponirani v zaklonišče osnovne šole Trebnje, kjer so bili vse do lani. Nekaj časa so bili pred deponiranjem razstavljeni v avli osnovne šole Trebnje. Takratna borčevska organizacija ni imela ustreznih prostorov in zanje niso našli druge rešitve.

Na panojih so prikazane fotografije medvojnega dogajanja v Mirnski in Temeniški dolini ter fotografije nekaterih dokumentov, ki jih je med vojno sprejemala vojna oblast na območju Slovenije. Panoji so razstavljeni taki, kot so bili deponirani, zaradi ohranitve fotografij pa so na novo zastekljeni. Slike na panojih so zbirale krajevne borčevske organizacije pri svojcih in udeležencih NOB. Po podatkih s katerimi razpolagamo naj bi izdelavo panojev vodila takratna člana borčevske organizacije Janko Oven in Pavle Miklič (oba že pokojna) in člani takratnega upravnega odbora borčevske organizacije.

Vabimo vas, da se nam pridružite pri praznovanju pomembnega mejnika v zgodovini slovenskega naroda. Razstava bo na ogled približno dva meseca.

ZZB za vrednote NOB Trebnje