Tradicionalni pohod Stari pisker – Šmartno

Združenju za vrednote NOB Celje vabi na 16. tradicionalni pohod Stari pisker – Šmartno v Rožni dolini. Pohod bo v soboto, 14. decembra 2019 s pričetkom ob 9. uri izpred vhoda v zapore Stari pisker (na celjski tržnici).

Pohod je posvečen osvoboditvi talcev iz Starega piskra v noči med 14. in 15. decembrom 1944. Pot nas bo vodila po obronkih zahodno od Celja, po poljih in gozdovih do naselja Slatine, kjer bo krajši postanek na kmetiji Lebič, katera je bila v tistih časih močno povezana s partizanskim delovanjem na tem območju. Po okrepčilu s čajem, kavico in kruhom bomo pot nadaljevali do Šmartnega v Rožni dolini, kjer bo ob 12.30 uri krajši pozdravni govor s kulturnim programom učencev tamkajšnje osnovne šole. V Šmartnem v Rožni dolini se nam bo pridružil tudi naš legendarni Ivo Grobelnik, edini še živeči udeleženec akcije reševanja talcev iz Starega piskra, pa tudi častni občan mesta Celja. Upam, da bo tudi letos povedal kakšno kakšno zanimivo pripoved iz tistih časov.
Po uradni slovesnosti sledi še topel obrok in povratek proti domu. Avtobus bo proti Celju odpeljal ob 13.30. Na poti se nam lahko priključite še pri Plavi laguni, OŠ na Lavi, na Lopati in še kje. Za udeležbo otrok so odgovorni starši oziroma spremljevalci (učitelji).
Pot, katero bomo prehodili v približno treh urah je zmerno naporna. Priporočamo pa primerno obutev in oblačila tudi za primer slabega vremena.
Pohod organizira ZB NOB Celje, Planinsko društvo »Železničar« Celje in pohodniki »Stari pisker«

Prijave bomo sprejemali na Združenju za vrednote NOB Celje še 11. decembra 2019 med 9. in 11. uro, prav tako pa na tel. 041 734017. Možno se je prijaviti tudi na dan pohoda na celjski tržnici. Prispevek za udeležbo na pohoda znaša 5 evrov, za kar prejmete okrepčilo med potjo, topli obrok na koncu pohoda in vozovnico za avtobusni prevoz Šmartno v Rožni dolini – Celje.

Pohodniki »Stari pisker », Brane Feldin