Odziv ZZB NOB Slovenije zaradi fašistične skrunitve pietete slovenskih žrtev na Opčinah

Zgodovinski absurd

Množična udeležba slovenskih in italijanskih protifašistov na Opčinah, kjer so pod streli fašistov, kot žrtve drugega tržaškega procesa padli Pinko Tomažič, Ivan Ivančič, Viktor Bober in Ivan Vadnal, dokazuje, da zna napredna demokratična javnost reagirati na izzivanje in poskuse potvarjanja zgodovinske resnice, s strani tržaških fašistov – članov skupine Casa Pound. Ti so namreč na predvečer spominske slovesnosti na Opčinah in okoliških vaseh nalepili plakate, v katerih slovenske žrtve označujejo kot teroriste! Njihova dejanja kažejo na namerno izkrivljanje zgodovinskih dejstev ter celo na nepoznavanje zgodovinskih okoliščin, saj so v izjavi za tržaški tisk predstavniki Casa Pound dejali, da so ustreljeni na Opčinah leta 1941, krivi in izvajali povojne poboje, ki so bili izvajani po letu 1945. To je zgodovinski absurd!
ZZB NOB Slovenije podpira zahtevo italijanske zveze partizanov VZPI – ANPI da pristojne oblasti nemudoma ukrepajo proti vsem dejanjem, ki po svoji vsebini poveličujejo fašizem, saj italijanska zakonodaja formalno ne dopušča poveličevanja fašizma in njegovih zločinov. Vsa demokratična in miroljubna javnost zato pričakuje, da bodo pristojni organi ukrepali in izvajalce navedenih dejanj sankcionirali!
Ta fašistični napad na slovenske žrtve, je hudo prizadel vso slovensko javnost na tej in oni strani meje! Zgodovinski revizionizem tako ni samo sredstvo za politične polemike, pač pa z zaničevanjem protifašističnega odpora ruši temelje pridobljene demokracije in človekovih svoboščin. V krajih ob meji pa ta dejanja predstavljajo nevarnost za poslabšanje odnosov, med sicer prijateljskima državama, Slovenijo in Italijo!
Zato Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije pričakuje, da se bodo odzvali tudi slovenski državni organi in najvišjih predstavniki slovenske države.

Marijan Križman, predsednik ZZB NOB Slovenije
Ljubljana, 17.12.2019