Spominska slovesnost ob 77. obletnici preboja iz ustaškega taborišča Jasenovac

V spominskem parku Jasenovac je bila danes (22. aprila) spominska slovesnost ob 77. obletnici pobega 600 taboriščnikov iz zloglasnega ustaškega koncentracijskega taborišča Jasenovac, od katerih jih je preživelo le okoli 100. Komemoracija je potekala pod pokroviteljstvom hrvaškega Sabora. Vence so med drugim položili tudi predsednik vlade, Zveza antifašističnih borcev (SABA), nekdanji predsednik Stipe Mesić ter predstavniki srbske, judovske in romske skupnosti. Cvetje k spomeniku Okameneli cvet sta položila tudi namestnica slovenskega veleposlanika v Zagrebu Jožica Bračun Bokor in Milan Gorjanc, član predsedstva ZZB NOB Slovenije. Predsednik Milanović je venec položil pred uradno prireditvijo.
Naj spomnimo, da je bilo uničevalno taborišče Jasenovac ustanovljeno avgusta leta 1941, da so strokovnjaki doslej identificirali okoli 86.000 žrtev. V Jasenovcu in njegovih podružnicah je bilo zaprtih tudi več kot 400 Slovencev, umrlo jih je 282, med njimi tudi sedem duhovnikov. Številke vseh žrtev pa so še vedno zelo različne in se gibljejo vse do 700.000 in več.
Po zavezniškem bombardiranju v marcu in aprilu 1945, v katerem so bili uničeni številni objekti znotraj taborišča, je Vjekoslav Maks Luburić, poveljnik Ustaške obrambe odredil, da je potrebno likvidirati vse ujetnike, mesto in taborišče Jasenovac pa se naj poruši in požge do temeljev, da bi se tako prikrijejo vsi sledovi zločinov. Zadnja skupina žensk je bila pobita na predvečer 21. aprila, 22. aprila pa se je del poslednjih moških ujetnikov odločil, da bo poskušal pobegniti iz taborišča. Od tega je pobeg od 600 preživelo le 107 ujetnikov, istega dne, samo nekoliko ur pozneje, pa se je začel pobeg ujetnikov iz Kozare. Pobegnilo jih je 176, pobeg pa preživelo samo 11.
V obdobju med aprilom 1941 in majem 1945 je bilo v ustaški NDH ubitih več kot 73.316 otrok. V času druge svetovne vojne je bila edina dežela, kjer so obstajala posebna taborišča za otroke, prav Hrvaška. Od decembra 1941 do aprila 1942 so samo v Jasenovcu ustaši pobili 19,544 dečkov in deklic, večinoma srbske nacionalnosti. Veliko otrok (okrog 400) je bilo v Jasenovcu poklanih, v sredini septembra 1942 pa so bili otroci odpeljani z vprežnim vozom v opekarno in tam zažgani. Podobna usoda je doletela 300 otrok, ki so bili v oktobru 1942 pogubljeni v Gradini (BiH).
Od leta 1941 do pomladi 1945 se je smrt tukaj pojavljala v mnogoterih oblikah. Ujetnike in vse, ki so končali v Jasenovcu so ustaši klali s posebej oblikovanimi noži ali so jih ubijali s sekirami, macolami ter kladivi, prav tako so jih tudi streljali ali jih obešali na drevesa ali drogove. Nekateri so bili še živi zažgani v pečeh, mučeni v kaznilnici ali utopljeni v reki Savi. Tukaj so se uporabljale najrazličnejše oblike mučenja – z železnimi predmeti so vlekli ljudem nohte iz nog in rok, ljudem so zabijali v oči igle, da so oslepeli, rezali z njih meso in zatem rane solili. Prav tako so ljudi žive odirali, jim sekali nosove, ušesa in jezike odščipnili s kleščami za žico in jim zabadali šila v srce.

p.s.
Prireditev je neposredno prenašala hrvaška televizija na svojem prvem programu. Kaj podobnega se ne more zgoditi na RTV Sloveniji
(Foto: Zajem z zaslona HRT1)