Besedilo in foto: Filip Matko Ficko

»Daleč od doma in domače zemlje je zaradi izdaje moral 21. marca 1945 položiti svoje mlado življenje na prag svobode Alojz Škrjanc – Mirko, za naš boljši danes v Porabskih Sakalovcih, kjer je po napadu madžarskih orožnikov, kljub opozorilu tovarišev, naj se zakrije, ker je predober cilj za sovražne krogle, streljal z brzostrelko na sovražne vojake in ščitil izpad sotovarišev. Opozorilo je bilo prepozno, saj ga je v tem trenutku preko prsi pokosil rafal iz madžarskega mitraljeza. Tovariši so ga potegnili v zaklon, vzeli njegovo brzostrelko z dvema okvirjema streliva, ker so mislili, da je mrtev. Pognali so se v preboj in uspeli. Čez nekaj trenutkov se je zaslišala močna detonacija, ki jo je sprožil Mirko z bombo, ko se je zavedel in videl, da proti njemu prihajajo orožniki. Ker jim ni hotel priti živ v roke, si je tako kar sam na krut način vzel življenje…« je med ostalim dejal Milan Gaber, tajnik Krajevne organizacije ZZB za vrednote NOB Rogašovci na pokopališču v Monoštru (Szentgotthard) na Madžarskem, središču Porabskih Slovencev.

Ta kraj in grob partizana Alojza Škrjanca – Mirka na monošterskem pokopališču, vrsto let obiskujejo člani borčevske organizacije iz Murske Sobote, med njihovimi člani so bili nekdaj tudi Mirkovi soborci iz Prekmurske partizanske čete. Na pokopališču v Monoštru so se konec marca zbrali članice in člani ZZB za vrednote NOB Murska Sobota in iz njenih petih krajevnih organizacij (Mestna organizacija Murska Sobota, Beltinci, Tišina, Puconci in Rogašovci) ter Območnega združenja ZZB za vrednote NOB Lendava in KO ZB NOB Radenci, kot posebni gostje pa predsednik Zveze Slovencev na Madžarskem Jože Hirnök in sodelavka generalnega konzula Republike Slovenije v Monoštru, Brigita Šooš. Kulturni program so izvedli šolarka in šolarji Osnovne šole Franceta Prešerna Črenšovci.

Udeleženci so se nato zbrali še pri spominskem obeležju 400 padlim pripadnikom Rdeče armade, ki so padli ob koncu 2. svetovne vojne v okolici Monoštra. Tudi tam so položili venec, krajši nagovor pa je imel predsednik ZZB za vrednote NOB Murska Sobota Evgen Emri.

Monošter na Madžarskem (madžarsko Szentgotthard; nemško Schlacht bei Sankt Gotthard) in okolica, je bil skozi vso zgodovino pomembno strateško območje, avgusta leta 1664 je tukaj potekala znamenita monošterska bitka za obrambo Dunaja pred Turki. Skoraj na istem območju je ob koncu druge svetovne vojne ob prodiranju proti Dunaju padlo v boju z Nemci okrog 400 vojakov in oficirjev sovjetske Rdeče armade. Danes je Monošter središče Porabskih Slovencev na Madžarskem ter sedež Zveze Slovencev na Madžarskem.