Predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez se je 30. avgusta na povabilo vodstva ZZB za vrednote NOB Slovenija udeležil kolegija, kjer se je pogovarjal s člani kolegija.

Predsednik dr. Brglez je uvodoma podčrtal pomen dela Zveze združenj borcev NOB Slovenije in ocenil, da je bilo to delo v zadnjih 25. letih premalo cenjeno. Zaznane želje in poskuse nekaterih po prevrednotenju in predrugačenju določenih zgodovinskih dejstev je označil kot odvečne in poudaril, da to ne prispeva k prepotrebnemu soglasju prebivalcev Slovenije za njen napredek oziroma razvoj. Med drugim je izrazil tudi upanje, da bi se šolska stroka poenotila in v šolah učencem uravnoteženo prenašala tudi vedenje o tem delu naše zgodovine, saj se vse bolj opaža, da nekateri učitelji preprosto »zamolčijo« obdobje slovenske NOB, spet drugi pa obdobje osamosvojitve. Strinjal se je, da je osvoboditev pogoj za osamosvojitev, pri čemer moramo kot narod sprejeti tudi temnejše plati tega obdobja. Kot pomemben korak je ocenil nedavno sprejetje Izjave glavnega odbora Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije ob 25. obletnici osamosvojitve Republike Slovenije ter ob tej priložnosti izdano zbirko dokumentov.

Predsednik Zveze združenj borcev Tit Turnšek je poudaril zavezanost spoštovanju preteklosti, vključno z negovanjem pietetnega spomina, pri čemer je izrazil tudi zavedanje, da so bile v določenih segmentih gotovo prizadejane tudi krivice. Opozoril pa je, da Zveza in članstvo ne ostajajo zazrti v preteklost, ne morejo pa pristati na potvarjanja zgodovinskih dejstev in sprenevedanja, kar velja tudi za osamosvojitveno obdobje Slovenije, saj so sami sodelovali tudi v tem, za Slovenijo tako pomembnem obdobju. Svoj pogled, tudi kot civilnodružbena organizacija, ki šteje prek 42 tisoč članov, zveza borcev usmerja naprej, pri čemer želijo dialog voditi z vsemi, ki so se pripravljeni pogovarjati. S sprejeto Izjavo glavnega odbora pa v ZZB NOB Slovenije želijo predvsem opozoriti na pereče probleme revščine, prekernosti dela in s tem izkoriščanja delavcev ter zaznane naraščajoče nestrpnosti v Sloveniji, vključno s sovražnim govorom. Hkrati želijo prispevati k izboljšanju splošnega družbenega vzdušja, spoštovanja človekovih pravic in tudi k samozavestnemu nastopanju in odločanju slovenske države v raznolikih okoliščinah in izzivih, s katerimi se sooča.

Predsednik Državnega zbora dr. Brglez se je strinjal s pomenom izpostavljenih tem ter v odgovoru med drugim predstavil pomen Strategije razvoja Slovenije, ki je v pripravi  in ki ne temelji zgolj na ustavni določbi o socialni državi, temveč tudi na v okviru Organizacije združenih narodov v letu 2015 sprejetih Trajnostnih razvojnih ciljih, ki pa jih moramo ustrezno nasloviti.

Člani Kolegija so v nadaljevanju predstavili še nekatere dodatne razmisleke, tudi glede nadaljnjih možnosti razpleta begunske in migrantske krize, podpredsednica dr. Ljubica Jelušič pa je v zaključku predstavila tudi načrtovano izvedbo počastitve 35. obletnice mednarodnega dneva miru, ki bo 21. septembra potekal  v Ljubljani.