V Hlavatyjevem parku v Kopru je Združenje protifašistov, borcev za vrednote NOB in veteranov Koper postavilo doprsni kip Danilu Petrinji – Primožu, borcu NOB, ustanovitelju Luke Koper, direktorju, gospodarstveniku in politiku. Doprsni kip je delo kiparja Eda Ščuke in kamnoseka Petra Radovana.

PRIREDIL: Jan Ukmar // FOTO: Zdravko Primožič/FNP

Zbrane, med njimi so bili tudi žena in štirje otroci Danila Petrinje, je nagovoril predsednik koprske borčevske organizacije Marijan Križman. Spomnil je na mlada leta Petrinje, ko je bil leta 1942 kot italijanski državljan vpoklican v italijansko vojsko, po kapitulaciji Italije pa se je star 21 let pridružil NOB.

Bojeval se je v Istrski brigadi, leta 1944 je postal član Komunistične partije Slovenije in deloval v Zvezi slovenske mladine. Med drugim je skupaj z Miklavžem Kozakom organiziral postavitev partizanske bolnišnice v gozdu Bezgovje nedaleč od Kozine.

Preprečil je tudi poskus organiziranja bele garde v Dekanih, Krogljah, Mačkovljah in Gradinu. Sodeloval pri osvobajanju Kopra. S skupino borcev državne varnosti je odšel v zloglasne koprske zapore, od koder so rešili zapornike. Predrznost in pogum brez primere! Naslednji dan je 4. bataljon 18. bazoviške brigade skupaj s predstavniki okrožnega komiteja Komunistične partije Slovenije pripravil enoto za pohod na Koper. Nemci so se po pogajanjih odločili za predajo in so iz Kopra odpluli z ladjo. Pri tem pa jim ni uspelo razstreliti pristanišča.

Več v tiskani izdaji!