kovk-novak-bozo

Božo Novak, predsednik ZB NOB Ajdovščina – Vipava

Besedilo in foto: Vid Šibelja

V soboto 3. decembra 2016, so na Kovku na Majeriji (Občina Ajdovščina) odkrili obnovljeni spomenik, ki je posvečen spominu na boje, ki so se odvijali od 20. do 31 marca 1945 leta v zadnji ofenzivi nemškega okupatorja in domačih kolaborantov, proti enotam 9. korpusa NOV in POS. V bojih za osvojitev strateško pomembnega položaja na Sinjem vrhu, so imeli pomembno nalogo borci 2. bataljona Bazoviške brigade, imenovanega tudi Ruski bataljon, ki so po nekaj dneh neuspešnih poskusih drugih enot Sinji vrh tudi osvojili.

Spomenik je bil obnovljen ob sodelovanju Veleposlaništva Ruske federacije v Sloveniji , Občino Ajdovščina in ZZB za vrednote NOB Ajdovščina – Vipava.

Doku Zavgajev, veleposlanik Ruske Federacije

Slovesnosti se je udeležil tudi Doku Zavgajev, veleposlanik Ruske Federacije v Ljubljani, ki je zbrane kot slavnostni govornik nagovoril in skupaj s podžupanom Občine Ajdovščina Mitjo Tripkovićem odkril obnovljeni spomenik in na njem novo ploščo tudi v ruskem jeziku. Navzoče sta nagovorila Božo Novak, predsednik ZB NOB Ajdovščina – Vipava in Mitja Tripković – podžupan Občine Ajdovščina. Orisala sta takratne dogodke in boje enot 9. korpusa z nacističnimi vojaki in njihovimi kolaboranti v zadnji ofenzivi pred koncem 2. svetovne vojne, ki se je odvijala na območju Trnovske planote in je imela za cilj uničiti najpomembnejšo enoto partizanske vojske na zahodnem delu Slovenije – 9.korpus in si tako izboriti možnost umika iz Italije in Balkana. K spomeniku je veleposlanik Zavgajev položil venec, prav tako so venec položili tudi predstavniki  domoljubnih in veteranskih organizacij.

Po zaigrani primorski himni Vstala Primorska in ruski pesmi Sveta vojna so navzoči k spomeniku v spomin in v zahvalo padlim sinovom Rusije na tem območju položili rdeče nageljne. V kulturnem programu, ki ga je vodila Manuela Polnc je sodeloval Oktet Castrum. Poleg domačinov in uglednih gostov so se slovesnosti udeležili tudi praporščaki ZZB NOB, TIGR, ZVVS  in Sever.