Kakšne lepe besede za dušo in srce nosi ta praznik. Ko sem kot pripadnik TO s puško v roki branil to domovino leta 1991 priznam, da sem tako kot tisoči drugih sanjal o samostojni in enotni Sloveniji in »drugi Švici«. Pa smo po 26 letih še samostojni? O, kje pa, nismo ne samostojni, še manj enotni, kaj šele v drugi Švici. Kako nam je vse to v teh letih izpuhtelo iz rok?

Dovolj mi je klanjanja enkrat Bruslju, drugič Vatikanu, tretjič tistim, ki smo jim poceni razprodali svoja naravna bogastva in po svetu uveljavljene prestižne blagovne znamke. Tako je samostojnost že zdavnaj izpuhtela. Enotnost je trajala res kratek čas in je izpuhtela že veliko prej. Nekdo bi moral zato vsekakor prevzeti odgovornost. Vendar kdo?  Jaz, ti, on, mi vsi?! On, ki nam je vladal in nas pripeljal v to stanje, za katerega nismo glasovali na plebiscitu; ali mi vsi, ki smo jih volili. Vse vlade po vrsti imajo »prste v marmeladi«. Zakaj že ni na parlamentarnih volitvah uveljavljen preferenčni glas? Če bi bil, bi marsikateri nastopač in nakladač že zdavnaj dobil brco v tazadnjo. Izbranci so pa razumljivo  nedotakljivi. Kako dolgo še?

Nujno bi bilo v državi urediti še dve pomembni zadevi. Omejitev poslanskega mandata samo na dva in povišati prag za vstop v državni zbor s 4 na 5 odstotkov. Tudi za župane bi bila elegantna rešitev po vzoru predsednika države, da lahko opravijo le dva mandata in konec. Ne potrebujemo nobenega novega zakona za odpoklic župana. Ta je brezpredmeten. Še na interpelacije je potrebno opozoriti. Te se izkoriščajo na tako podel in predvsem nizkoten način, da to postaja zaskbljujoče. Dobesedno škandalozno. Opozicija uporablja sistem papagajščine. Skoraj vsakih štirinajst dni poslušamo vedno znova in znova eno in isto nakladanje od jutra do poznih večernih ali celo zgodnjih jutranjih ur. Praviloma brez prave vsebine in brez končnega epiloga. Samo mlatenje prazne slame in kraja časa Bogu. Pred kamero blebetate neumnosti in se prikazujete kako se prizadevate za to državo (s figo v žepu). Volilci pa vam nasedajo. Upam, da ne več dolgo. To se vidi po opravljenih anketah. Vso krivdo praviloma valite na Forum 21 in na Murgle. Bedno. In s tem narašča razklanost naroda, ki je skrb vzbujajoča. Za to redno in vztrajno skrbijo posamezni politiki. Z obličja zemeljske oble bi izbrisali vse in vsakogar, kar je bilo storjenega v letih 1941 – 1991, in kar ni po meri sedanje opozicije. Kljub nenehnem naporu, da boste spremenili zgodovino, vam to seveda ne bo uspelo. Kljub zagovarjanju in vsem prizadevanjem za povzdigovanje kolaboracije, ste neuspešni. Madež kolaboracije je prevelik, njihova grozljiva dejanja pa nepopravljiva.

Če bodo poslanci, ki hodijo na vse mogoče shode in pokope kolaborantov po državi označevali ljudi, ki smo se pošteno borili za to Slovenijo v osamosvojitveni vojni za »petokolonaše«, je nekaj hudo narobe. Ali je tak človek bolan, je v duševni stiski, ali celo pred živčnim zlomom. Kdo ve?  Njemu pač ni pomoči. Sam ga niti ne obsojam, ga – razumljivo samo pomilujem.

Srečko Križanec, Štore

—–

»Bodite usmiljeni drug z drugim,

kakor Stvarnik vekomaj je z vami!«

Frančišek iz brezbrižnosti otroke božje drami.

In z uzde božje že se trgajo orkani neugnani

in potresi iz globin kot zlobni besi;

tam daleč v oceanih pa z valovi in z otroki božjimi

se v divji ihti, glej, igra cunami!

Bodimo usmiljeni kot Stvarnik vekomaj je z nami…

Edo Tomc, Radovljica