Ob dnevu spomina na mrtve je delegacija Republike Slovenije, ki jo je vodila poslanka državnega zbora Meira Hot (na sliki v sredini), v njej pa so bili še predstavniki konzulata Slovenije v Trstu (generalni konzul Vojko Vouk in konzulka Tanja Mlač), ZZB NOB Slovenije (član predsedstva Janez Alič), Upravne enote Nova Gorica, občine Nova Gorica in novogoriške borčevske organizacije, položila vence v nekdanjem koncentracijskem taborišču Visco, pred kostnico v Gonarsu, kjer so pokopane žrtve koncentracijskega taborišča v tem furlanskem kraju ter k spomeniku padlim antifašistom z obeh strani nekdanje slovensko – italijanske meje na goriškem pokopališču, k spomeniku padlim jugoslovanskim vojakom med drugo svetovno vojno in k spomeniku antifašistu Lojzetu Bratužu na pokopališču v Gorici.

Na spominski slovesnosti v Gonarsu so zbrane nagovorili župan Gonarsa Marino del Frate, Meira Hot in predstavniki hrvaškega konzulata iz Trsta, deželnega sveta FJK, nekdanji taboriščnik iz Hrvaške ter predstavnik italijanskih partizanov. Vsi so poudarjali nesmisel vojne in upanje, da se časi druge svetovne in nacifašizma ne bodo nikdar več ponovili. V Gonarsu je bilo več kot 5000 Slovencev, preko 400 jih je umrlo, v taborišču Visco je trpelo 4200 Slovencev, 24 pa jih je tam tudi umrlo in leta 1973 so jih prekopali in položili v skupno grobnico v Gonarsu.

Koncentracijsko taborišče Visco so Italijani postavili v začetku leta 1943, ko je bil Gonars prenapolnjen. Prvi interniranci in sicer okoli 300, jih je prišlo iz taborišča Kampor na otoku Rabu.