Odziv na sporočilo za javnost predsednika Državnega zbora RS dr. Milana Brgleza

Spoštovane in spoštovani, članice in člani Zveze združenj borcev za vrednote NOB.

V predvolilnem času nekateri politiki postanejo največji zagovorniki in podporniki vsega. Predvsem tistih vsebin, organizacij in stališč, za katere menijo, da jim bodo koristile pri obstoju lastne politične kariere. Ta sindrom je še toliko bolj izrazit pri političnih prišlekih, katerih rezultati ne kažejo prav pozitivne bilance dela tekom celotnega mandata. Med njimi je žal moč najti tudi predstavnike največje koalicijske stranke. Ti so bili po logiki vladajoče večine prvi v odgovornosti, da zakonske predloge spravijo pod streho, pa marsikdaj tega niso znali ali bili voljni storiti. Danes, tik pred dvanajsto pa želijo rešiti in reševati vse probleme naše države. In tako mesec dni pred volitvami Državni zbor za njih postaja predvolilni obrat za dvigovanje strankarske priljubljenosti s pomočjo množice poslanskih zakonov.

Bilo bi za pričakovati, da bo predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez »prvi varuh« proti tovrstni interesno-strankarski evforiji, žal temu ni tako. Dr. Brglez je namreč brez usklajevanj na lastno pest vložil predlog Zakona o zdraviliškem in klimatskem zdravljenju vojnih invalidov, vojnih veteranov in žrtev vojnega nasilja, ob tem pa preko javnih izjav namiguje, kako mu določene stranke mečemo polena pod noge. Pozabil pa je povedati, da naj bi predlog Zakona o zdraviliškem in klimatskem zdravljenju vojnih invalidov, vojnih veteranov in žrtev vojnega nasilja zaživel šele s 1. januarjem 2020. Pri tovrstnemu nakupovanju glasov na račun prihodnje vlade, z odlogom dveh let pa Socialni demokrati ne moremo in ne želimo sodelovati.

Za Socialne demokrate so vrednote narodnoosvobodilnega boja preveč dragocene, da bi si jih dovolili izpostavljati rokohitrskemu političnemu manevriranju kot smo mu priča zadnje dni. Namreč, če bi bil namen reševanja tega vprašanje iskren, potem bi predlog lahko imeli že davno pod streho.

Socialni demokrati smo vseskozi naš obstoj skozi dejanja dokazovali, da smo stranka, ki podpira vrednote narodnoosvobodilnega boja. V času, ko se je mnogo političnih strank, med njimi tudi tiste, ki si danes pripenjajo medalje največjih domoljubov, ukvarjalo s svojim lastnim obstojem na političnem parketu je ministrica za obrambo Andreja Katič omogočila sprejem Pravilnika za razdeljevanje sredstev med borčevskimi in veteranskimi zvezami ter združenji. Na na podlagi tega je večina teh organizacij v primerjavi s prejšnjimi leti dobila enkrat več denarja za svoje delovanje. In kje so bili ti »glasni zagovorniki« teh vrednot takrat, ko je Janševa vlada borcem nižala pokojnine, odvzemala sredstva za delo borčevskih organizacij, ko je ministrica dr. Anja Kopač Mrak te krivice z velikimi napori v letu 2013 popravljala?

Socialni demokrati smo bili tu. Takrat, ko je bilo najtežje in se je našim borkam in borcem želelo odvzemati. S prihodnjo vlado bomo nadaljevali z ukrepi za sprejem rešitev, ki bodo status borčevskih in veteranskih organizacij krepile. Upamo, da bo ta predvolilna vnema ostala tako velika tudi pri ostalih. Glede na izkušnje, se bojimo, da temu ne bo tako.
Popolnoma vam zaupamo, spoštovane in spoštovani, da ločite razliko med prvimi in drugimi.

Socialni demokrati se veselimo našega sodelovanja z vami. Ponosni smo, da znamo stopiti skupaj in delati v prid vrednot narodnoosvobodilnega boja!

Sam osebno se bom s pokončno glavo vedno udeleževal prireditev in proslav v spomin na naš največji in najplemenitejši – narodnoosvobodilni boj, tudi takrat, ko kamer in fotoaparatov ne bo zraven, ko bo predvolilni čas mimo. Predvsem pa takrat, ko bo treba reševati težave!

Srečno in vse lepo ob prihajajočem Dnevu upora proti okupatorju ter Prazniku dela!

Matjaž Han, vodja Poslanske skupine Socialnih demokratov