Lojze Podobnik, urednik glasila Rdeči veter, na komemoraciji v Šentjerneju, 30. oktobra 2017

Spoštovani obiskovalci, danes smo se zbrali tukaj z namenom, da se s spoštovanjem poklonimo vsem žrtvam, ki jih je zahtevala druga svetovna vojna; zbrali smo se, da se poklonimo vsem podgorskim padlim partizanom, aktivistom OF in civilnim žrtvam, ki so bili umorjeni kot talci, ali so bili ubiti ob bombnih napadih na naše vasi. Ti dogodki in žrtve so mozaik v zgodovini slovenskega naroda, to je tudi del naše zgodovine, zgodovine podgorskega človeka, ki se je zavestno uprl okupatorju z zgodovinsko odločitvijo, da si pribori svobodo in boljše pogoje za življenje. Njihov boj in žrtve niso bile zaman, kar dokazuje to, da danes živimo v svobodni in demokratični Sloveniji.

Ne moremo pozabiti na 60 milijonov žrtev v drugi svetovni vojni, ne 95.000 žrtev v Sloveniji, ne moremo pozabiti na naše domače žrtve in nikakor ne smemo pozabiti, kaj vse so počeli nacistični in fašistični bojevniki in njihovi pomagači. Spoštovati moramo žrtve, vse spomenike in obeležja, ki spoštljivo oznanjajo na dogodke v drugi svetovni vojni in nas spominjajo na strašno morijo, v kateri je krvavel naš človek, moj, vaš sorodnik. Naloga nas vseh je, da se ta del naše zgodovine ne sme nikoli pozabiti in ne smemo dovoliti, da spomenike zaraste grmovje in plevel. Naša odgovornost in dolžnost je, da te resnice spoštljivo prenašamo na zanamce.

Žal pa je obraz današnjega časa drugačen, že nekaj let v Sloveniji in Evropi delujejo posamezniki, tudi v naši občini, ki se na vse načine trudijo spremeniti zgodovino. Vodijo umazano igro, s tem da pljuvajo po partizanstvu, rdeči zvezdi in proletarski zastavi. Le ti se ne zavedajo, da s takšnim početjem le zavajajo ljudi in delajo veliko uslugo avtorjem neplodnega zakona in seveda pobudnikom tovrstnih popačenj. Gospodje, ki to počnejo, so očitno neuki in zavedeni posamezniki, ki pozabljajo ali nočejo vedeti, koliko zla so med drugo svetovno vojno storili nacisti, fašisti in narodni izdajalci. Hvalisanje o »zmagi nad komunajzarji« in da so iz nekaterih prireditev izgnali »partizanske maškare«, vse rdeče zvezde, prapore in zastave, je zelo neodgovorno početje. To lahko delajo le ljudje brez srčne kulture in tisti, ki vedno v ospredje postavljajo sebe – zaradi lastnih koristi ali političnega interesa. Kdor zaničuje rdeče zvezde in delavske zastave, je neuk poznavalec zgodovine ali podrepnik političnih sil, ki po Evropi ustanavljajo fašistične stranke, ustanavljajo združenja, ki častijo kljukasti križ in simbole nacizma.

V današnjem času še kako potrebujemo mir, razumevanje, tolerantnost, kajti mi smo tisti, ki moramo našim zanamcem zagotoviti boljšo Slovenijo. Zgodovine ne moramo spreminjati, lahko pa se od nje veliko naučimo. Takšni dogodki naj bodo nam vsem v spomin in opomin, da se kaj takega ne bi nikoli več ponovilo.
Hvala KO ZB Šentjernej, ki skrbi za vse spomenike NOB v naši občini, hvala vsem sponzorjem in posameznim izvajalcem del, ki so pripomogli, da so spomeniki in obeležja vzorno urejeni in da so vsem nam v ponos.

Spoštovani padli partizani, aktivisti OF in vse civilne žrtve druge svetovne vojne, hvala vam!

 

Ker sem pesnik, se spodobi, da svoj nastop zaključim z eno od svojih pesmi.

Kaj se dogaja z nami?

Zakaj vse te delitve
na dobre, slabe,
rdeče, bele,
na jezne
in še bolj jezne?

Zakaj toliko sovraštva
in jeze?

Zakaj
nam jemljejo zgodovino?
Zakaj
strah pred rdečo zvezdo … ?

Zavedeni gospodje,
ne ponujajte nam
puhle vizije,
neplodnih zgodb
IN
ne poveličujte
narodnih sovražnikov,
ki so nacistom,
fašistom
podajali roke
in lastnemu narodu
rezali vratove.

SMRT FAŠIZMU, SVOBODA NARODU.