Franc Ekar, predsednik KO ZB Preddvor, na komemoraciji v Preddvoru, 27. oktobra 2017

 

Ob dnevu mrtvih, ob »vseh svetih« je hotenje in obveza človeka, da se spominja z vso spoštljivostjo pokojnih, ki so nam utemeljevali našo sedanjost in omogočali nadaljevanje oblikovanja prihodnosti. Danes na tem mestu pa se še posebej poklanjamo spominu pokojnim tovarišem, ki so se tudi za ceno svojega življenja zoperstavili okupacijskim silam v obdobju vojne vihre druge svetovne vojne, ko je okupator z vso brezkompromisno agresivnostjo hotel izkoreniniti in izseliti slovenski narod in ga nadomestiti z do slovenstva sovražnim germanizmom.

V naših  vaseh občine Preddvor so bila postavljena obeležja, skoraj trideset plošč spominjanja na mestih, na lokacijah, kjer so bili pokopani borci, padli v borbi z nekajkrat številčnejšo okupatorsko vojsko ali streljani talci. Ta spominska, sveta mesta ohranjajo spominjanje in opominjajo na takratni slovenski domoljubni boj s sovražnikom, ki si je zadal uničiti in izgnati slovenstvo.

Ko se vsako leto  skromno vendar plemenito, srčno, dostojanstveno poklonimo spominjanju na pokojne, ki so padli, umrli za ohranitev domačega slovenskega doma, se prav tako s hvaležnostjo spominjamo tudi tistih, ki so delali v ilegali za OF in  tudi vseh tistih, tudi že pokojnih dobrih ljudi z domačij, ki so nudili partizanom in njihovim sodelavcem toplo  in varno zavetrje.

Danes, ko se iz dneva v dan na tem modrem planetu vse bolj soočamo z nasiljem, terorizmom, vojnami in negotovostjo jutrišnjega dne, smo tudi mi, člani ZB za ohranjanje vrednot NOB dolžni, da aktivno ob vsaki priložnosti v javnosti protestiramo proti trpljenju, grozotam, ubijanju nedolžnih ljudi, otrok, mater, ki jih povzročajo nikoli pravične in poštene vojne, oboroženi spopadi in konflikti. Ne smemo ostati brezbrižni In moramo si po svojih močeh in svojem znanju prizadevati, da se tudi v takih oblikah na javnih shodih in mestih preberejo in v svet pošljejo sporočila politiki in svetu, da je potrebno narediti vse za ohranjanje miru in sožitja med ljudmi in narodi.