Amir Crnojević, predsednik Četrtne skupnosti Posavje, 7. septembra 2016 ob prazniku Četrtne skupnosti Posavje

Spoštovani župan Mestne občine Ljubljana, gospod Zoran Janković, spoštovani mestni svetniki in svetnice ter svetniki Četrtne skupnosti Posavje, spoštovani gospod Adrijan Kumar, spoštovane krajanke in krajani, člani zveze borcev in spominskega društva, spoštovani gostje in vsi navzoči!

Četrtna skupnost Posavje je aktivna skupnost. V letošnjem letu, ko smo v Ljubljani nosilci prestižnega naziva Zelena prestolnica Evrope 2016 smo v sklopu zelenega 3-tedenskega ambasadorstva v juniju izvedli kar 17 projektov. Zelo sem ponosen na to in vesel, da smo Ljubljani dodali svoj prispevek.

Naša četrtna skupnost pa ni zgolj aktivna, pač pa tudi pomembna zaradi številnih dejavnikov. Eden teh se je zgodil prav na današnji dan pred 75-leti, ko so mladinci ljubljanskega Posavja izvedli prvo oboroženo akcijo proti okupatorju. V boj zoper okupatorja so šli iz ljubezni do domovine in za svobodo, iskreno in z najplemenitejšimi nameni in za to so bili pripravljeni dati tudi lastno življenje.

V spomin na dogodek je 7. september leta 1955 postal krajevni praznik takratne Ježice, leta 1959 pa praznik občine Ljubljana Bežigrad. V 70–tih letih je bil to praznik Krajevne skupnosti Posavje in vse do leta 1990 Spominski dan ljubljanskega Posavja, ko so se v takrat 9-tih krajevnih skupnostih izmenično organizirale kulturne, športne in družabne prireditve. Od leta 2011 je 7. september praznik Četrtne skupnosti Posavje.

Prenašanje vrednot narodno osvobodilnega boja na mlajše generacije je bila naloga tistih, ki so preživeli grozote 2. svetovne vojne. Naloga moje generacije in generacije za mano pa je, da teh vrednote nikoli ne pozabimo in nikoli ne priredimo resnice. Partizani so odigrali pomembno vlogo pri porazu nacizma in fašizma. Borili so se za domovino in proti izdajalcem lastnega naroda!

Ob današnji priložnosti bi se v imenu Četrtne skupnosti Posavje in v svojem imenu želel iskreno zahvaliti predsedniku krajevne organizacije Združenja borcev 7. september tovarišu Fedji Lužovcu za vso skrb, ki jo v vseh teh letih namenja ohranjanju spomina na ta dogodek in širše, na ohranjanje verodostojnega spomina na čas 2. svetovne vojne

Spoštovani navzoči, veseli me, da nas je vedno več in da poleg starih znancev prihajajo tudi novi obrazi. V imenu Četrtne skupnosti Posavje vam izrekam iskreno dobrodošlico in vas prijazno vabim na Dan sosedov, ki bo to soboto, 10. septembra s pričetkom ob 9. uri na Bratovševi ploščadi in kasneje v Centralnem parku med Glinškovo pl. in Mucherjevo ul.. Po Tržnem dnevu bo v popoldanskih urah sledil zabavni program, pobliže pa boste spoznali tudi nekatere javne zavode in javna podjetja, brez katerih naša Zelena Ljubljana ne bi bila mesto prijazno vsem generacijam.

Srečno Posavje, srečno Ljubljana!