Mednarodni filmski festival/International Film Festival Kino Otok – Isola Cinema v sodelovanju s Skupnostjo Italijanov »Santorio Santorio« Koper in Primorskim poletnim festivalom vabi v sredo, 28. junija, ob 21. uri, na Martinčevem trgu v Kopru na ogled dokumentarnega filma Trst, Jugoslavija v prisotnosti režiserja Alessia Bozzerja.

Dokumentarni film, ki so ga prikazali na letošnjem mednarodnem filmskem festivalu Kino Otok – Isola Cinema, predstavlja Trst sredi 50. let 20. stoletja, ko je bil tržaški Ponterosso za prebivalce nekdanje Jugoslavije priljubljena nakupovalna destinacija. V 70. in 80. letih so simbol tega mita postale kavbojke. Množice Jugoslovanov so se zgrinjale čez mejo vsaj enkrat ali dvakrat letno, dokler ni v obdobje tržaškega razcveta posegla vojna na Balkanu. Zgodbe in pričevanja z obeh strani meje obujajo ekonomijo in politiko teh zlatih let, ko je Trst predstavljal vrata na Zahod.

Pred projekcijo v Kopru bo ob 19. uri, v Palači Gravisi v Kopru otvoritev fotografske razstave Ponterosso – memorie/spomini, ki s fotografijami in materiali iz zasebnih arhivov in zbirk predstavlja zlato dobo jugoslovanskega “šopinga” v Trstu.  Avtorji fotografij so: Claudio Ernè, Sergio Ferrari, Romano Grozić, Mario Magajna. Na razstavi pa bodo prisotni oblikovalci razstave in tudi akterji v dokumentarnem filmu:  Claudio Ernè, Wendy D’Ercole, Massimiliano Schiozzi.

Vstop je prost!