IZJAVA ZZB NOB SLOVENIJE

Bazovica je simbol slovenskega upora fašizmu!

Veseli nas, da je po sto letih nastopil čas razuma, saj se bo slovenski Narodni dom 13. julija 2020 končno vrnil Slovencem v Italiji, kar je nedvomno velik dogodek in korak naprej v dobrososedskih odnosih med Slovenijo in Italijo.

Požig Narodnega doma, sedeža slovenskih organizacij v Trstu julija 1920, pod pretvezo povračilnega udarca zavoljo nemirov v Splitu, ki so terjali žrtve tako med italijanskim kot slovanskim življem, je bil zato le prvi javni znanilec dolgotrajnega fašističnega nasilja nad Slovenci. Predsednik slovenske države Borut Pahor in predsednik Italije Sergio Mattarella bosta 13. julija 2020 opravila simbolno primopredajo Narodnega doma in s tem dejanjem obrnila pomembno stran v zgodovini.

Žal pa naslednji korak predsednika Pahorja, ki namerava položiti venec na razvpito bazoviško fojbo laži, pomeni udarec in negiranje vrednot narodnoosvobodilnega boja ter vseh žrtev fašizma, zlasti pa Primorcev. Kot predsednik države bi se moral veliko bolj odločno zavzemati, da Italija končno sprejme »Poročilo slovensko-italijanske zgodovinsko-kulture komisije za obdobje 1880-1956« (Koper, 25. julij 2000), kar predstavlja krovni in edinstven dokument polpretekle zgodovine obeh narodov. Predsednik Pahor je bil tiho tudi takrat, ko so v tržaškem občinskem svetu sprejeli odlok o odhodu »okupatorjev« (12. junija 1945) iz Trsta. Iz situacije na tržaškem bi lahko sklepali, da se bodo morali Slovenci morda celo opravičiti za to, da so 1. maja 1945 osvobodili Trst izpod največjega zla v zgodovini človeštva!

Zato predsednika Boruta Pahorja pozivamo, da razmisli ali je klanjanje nad fojbo laži državotvorno dejanje in mu v izogib vsesplošnemu ogorčenju Primorcev predlagamo, da odstopi od te namere. To dejanje je povezano s polaganjem venca italijanskega predsednika Mattarelle pri spomeniku bazoviškim junakom, ki so bili 5. septembra 1930 obsojeni na posebnem sodišču za zaščito fašistične države in naslednjega dne ustreljeni kot teroristi. Dejansko in zgodovinsko utemeljeno, pa so bili tam ustreljeni prav prvi protifašisti, česar sporočilo bi upravičeno pričakovali od italijanskega predsednika Sergia Mattarelle.
Zato je Bazovica simbol vsesplošnega odpora proti fašizmu, katerega prva žrtev so bili prav Slovenci!

Marijan Križman, predsednik ZZB NOB Slovenije