4. julij 2023, spomin na praznik dan borca (4. julij), slavnostni govornik Žiga Novak, predsednik Mladi za vrednote NOB, Beli križ (občina Piran)

Tovarišice in tovariši!
Danes smo se zbrali, da obeležimo dan borca – 4. julij. Praznik, ko se spominjamo dne, ko je bila na ravni cele Jugoslavije sprejeta še uradna politična odločitev na ravni KPJ o oboroženi splošni ljudski vstaji proti sovragu.
Na današnji dan obeležujemo tudi ustanovitev naše krovne republiške organizacije Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, leta 1948. Tako kot mnogokrat do tedaj, in mnogokrat še do današnjega dne, so birokratske sile iz tujine, želele našemu narodu, preprečiti, da bi bil gospodar na svoji zemlji, in znova se je pojavila tudi vojaška grožnja.
Borih 43 let po ustanovitvi slovenske zveze borcev je na žalost, v celotni naši domovini Jugoslaviji slavila protirevolucija. Ta je k nam zanesla kapitalizem in trpljenje. V letih po njej, nam sluge kapitala, ki jim nekateri pravijo poslanci, korak za korakom rušijo družbene in politične pridobitve, za katere so naši dedje skovali temelje v ognju in krvi narodnoosvobodilnega boja.
Posledice kontrarevolucije posebej negativno vplivajo na mojo generacijo, in generacije ki se šele oblikujejo. Protirevolucija, je nam mladim vzela prihodnost. Birokratska euro-liberalna politika, v svojih nedrjih (tako kot liberalizem še vsakič do sedaj) goji fašistično kačo, ki bo vsak čas naš svet znova zapeljala v temo.
Zato se mladi združujemo, v edini nacionalni mladinski antifašistični organizaciji – Mladi za vrednote NOB Slovenije – mladinski organizaciji pri ZZB NOB Slovenije, pri ustanovitvi katere, je bil ključen sam tovariš Stanovnik – oče naroda. Tako smo mi, mladi, rojeni na samem repu 20. in v začetku 21. stoletja, 3 generacije oddaljeni od NOB, še vedno neločljivo povezani s protifašističnim bojem naših dedov in pradedov.
Mladi se še kako zavedamo grožnje, ki jo našemu svetu predstavljajo nove oblike fašizma, ki jim pot utirajo nove oblike birokratizma in liberalizma. Svet, kjer tehnološka orodja, izpodrivajo pristen osebni stik za ceno našega zdravja, svet kjer je vedno več ljudi, ravno ob pomoči te nove tehnologije, zaprtih v mehurčke enakih mnenj, kjer se šteje za prekršek, če želiš obstoječe stanje spremeniti, to ni svet v katerem si želimo graditi našo prihodnost. Zato vlagamo vse napore, da preprečimo to pomračitev.
Žal se na vsakem koraku soočamo z mnogimi ovirami. Tudi izmed naših vrstnikov. Koristoljubje pred prepričanji je nekaj kar je ta pokvarjeni kapitalistični sistem vcepil v glave mnogoterih naših vrstnikov. Vrednota in morala sta na borzi pač izgubili veliko svoje vrednosti, za to je poskrbel kapital. Medtem ko nas pri gradnji robustne in avtonomne mladinske organizacije ovira tudi obstoječi birokratizem, skupaj z ne vizionarskimi pogledi nekaterih posameznikov, ki na svojih funkcionarskih položajih vztrajajo že desetletja.
Tovarišice in tovariši, na ta dan moramo obnoviti našo zavezanost borbi za socializem. Ne smemo biti zadovoljni z majhnimi koraki, temveč moramo biti odločni v svojem boju za pravičnost. Ne dovolimo, da nas kapitalistični sistemi zatirajo in izkoriščajo, saj tako le izginjamo kot narod in ljudje. Vztrajajmo in se borimo za svet, kjer prevladujejo pravičnost, enakost in solidarnost.
SMRT FAŠIZMU – SVOBODA NARODU!