Pogovor s Sonjo Vrščaj, ki je preživela taborišče smrti Auschwitz – Birkenau

Generalna skupščina Organizacije združenih narodov je leta 2005 27. januar razglasila za mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta. V Sloveniji ga uradno obeležujemo od leta 2008. Na ta dan pred 75 leti so vojaki Rdeče armade osvobodili nacistično koncentracijsko taborišče Auschwitz. Dan je posvečen poklonitvi žrtvam holokavsta, tudi preživelim, in drugih genocidov, ki so posegli v temeljne človeške vrednote.

Ob tej priložnosti v Pokrajinskem muzeju Kočevje 30. januarja 2020, ob 12. uri, v sodelovanju s Koordinacijskim odborom ZZB NOB Slovenije in taboriščnim odborom Auschwitz, pripravljajo pogovor s Sonjo Vrščaj, rojeno leta 1925 v Šepuljah na Krasu. Junija 1944 so jo zajeli Nemci in jo kot politično zapornico poslali v Auschwitz, kjer je dobila številko 82396. Tu je preživela nepredstavljiva grozodejstva, ki jih ni moč pozabiti. V tem taborišču je trpelo tudi preko 2300 Slovenk in Slovencev. Mnogo jih ni preživelo.

Sonja Vrščaj (na sliki v sredini med obiskom Auschwitz-Birkenaua) veliko svoje energije usmerja v to, da ljudem, še posebej mladini, pripoveduje o trpljenju in grozljivem ravnanjem s taboriščniki v Auschwitzu. Vsem polaga na srce, da moramo biti v življenju občutljivi na družbene pojave, ki lahko pripeljejo do različnih oblik nestrpnosti.

Vljudno vabljeni!