Društvo Vranov let vabi na slovensko premiero angleškega filma The Crow’s Flight (Vranov let), ki bo v sredo, 7. februarja 2018 ob 18. uri v veliki dvorani Mestne četrti Maribor Center, na Meljski cesti 37. 

Gre za zgodovinski dokumentarec, v produkciji angleške družbe Seadog Company za Channel 4, žal s skromno dokumentacijo, vendar jasno noto o enkratni zgodovinski vlogi slovenskih partizanov in prebivalstva v drugi svetovni vojni. Slednje podkrepijo pričevalci, kot sta veterana Jože Dušej iz Slovenske Bistrice in Alojz Voler iz Zgornje Savinjske doline. Prvi je sodeloval pri osvoboditvi, drugi pri spremstvu rešenih britanskih vojnih ujetnikov v Ožbaltu. Potem obujajo spomine na ta čas Mirko Kaplja, Jože Kimovec in Jože Godec iz občine Litija. Pričevalca NOB sta Božidar Gorjan – Bogo in Zdenko Roter, ki sta s svojim prispevkom napotila snemalce v Dražgoše, s čemer je izvršni producent zavestno poudaril veličino NOB.

45-minutni film se vrti ob živahni pripovedi Monthy-a Hall-a, izvedbenega producenta, ki uporablja originalno sporočilo o pobegu in osvoboditvi – knjigo Ralpha Churchesa. Po delih poti v svobodo ga vodi Mariborčan Herman Novak, katerega hčerki Kaji Pistol gre zasluga, da imamo film s slovenskim prevodom.

Dovoljenje za predvajanje filma smo dobili le za člane in bo brez vstopnine. Prosimo, da prijavite udeležbo. Brezplačno parkiranje bo znotraj območja meljske kasarne.

Besedilo: Eduard Vedernjak, predsednik Drštva Vranov let