Režiser Dejan Babošek, avtor odmevnega kratkega igranega filma Strah se je lotil še ene aktualne, boleče in nikoli do konca raziskane zgodbe, ki jo predstavlja v 30-minutnem kratkem filmu V imenu resnice. Film bodo premierno predvajali v kinu Komuna v Ljubljani, 8. septembra, ob 20. uri, nastal pa je na osnovi knjige z istim naslovom, ki jo je napisala Barbara Furjan. Gre za pripoved o skrivnostni smrti mladega vojaka Blaža Furjana, ki je umrl kot vojak na obveznem služenju vojaškega roka v nikoli do konca pojasnjenih okoliščinah. Po uradni razlagi naj bi namreč Furjan v vojašnici, tik preden bi moral oditi domov, storil samomor, razlaga naj bi bila na zelo majavih temeljih. Njegova sestra Barbara se je prav zaradi nepojasnjenih okoliščin tragedije, molka, v katerega so se zavili tisti, ki bi o tragičnem dogodku lahko več povedali, skrivnostnem izginotju dokazov in številnih nejasnostih, odločila za temeljitejšo raziskavo bratove smrti. Prepričana je namreč, da je njen brat moral umreti, ker je očitno izvedel in videl stvari, ki jih ne bi smel. Na osnovi številnih pogovorov, posnetkov in dokumentov je pred petimi leti izdala knjigo, letos, 20 let po njegovi smrti, in na Blažev 40. rojstni dan, ki ga ni nikoli dočakal, pa prihaja film.

»Knjiga V imenu resnice je resnična zgodba o pogumnem Blažu, ki je izgubil življenje 27. maja 1997, na služenju vojaškega roka. Knjigo je napisala njegova sestra, Barbara Furjan, ki je želela ne le osvetliti skrivnostne okoliščine okoli njegove smrti, temveč tudi ohraniti trajen spomin nanj in zapisati knjigo, ki lahko vlije moč in vero vsem, ki so morda doživeli podobno krivico v svojem življenju – za resnico, ki je edina, ki osvobaja,« piše na spletni strani https://www.adrifund.com/project/view/237.

Idejo o filmu je podprla vrsta znanih imen s slovenske estrade, Barbara Furjan pa je stike navezala tudi z ameriškim glasbenikom, režiserjem in igralcem Jaredom Letom. Vlogo vojaka Furjana v filmu igra Ljubljančan Andrei Lenart, mlad slovenski igralec, ki je v manjših vlogah nastopil že v hollywoodskih filmih Vojna zvezd: Sila se prebuja in Kingsman: Tajna služba. Pri nas pa smo ga lahko videli v serijah Usodno vino, Da, dragi! Da, draga! in Česnovi. Vlogo Barbare Furjan pa v filmu igra Valentina Plaskan, letošnja dobitnica Viktorja z Eno žlahtno štorijo, kjer igra Gabi. Kot igralka pa se je kalila tudi v New Yorku, na Danskem in v Franciji. V dokumentarnem delu filma bodo nastopili različni strokovnjaki in tudi priče, ki so bile usodne noči prisotne na kraju, kjer je pod streli puške obležal Blaž Furjan.