Letos bodo v Cerknem znova obeležili spomin na dogodke izpred 73 let na že 41. prireditvi Partizanske smučine Cerkno 45, ki se bodo odvijale na Smučarskem centru Cerkno v soboto, 27. januarja 2018. Prireditev ohranja spoštljiv spomin na prve organizirane partizanske smučarske tekme, ki so se na osvobojenem ozemlju Cerkljanske odvijale 20. in 21. januarja 1945 sredi tedanje okupirane Evrope.

Cerkno je bilo med organizacijo tekem v krogu 80 kilometrov obdano s 15.000 pripadniki nemških in drugih sovražnih enot, tekmovanje pa si je kljub vsemu ogledalo več kot 1.000 obiskovalcev.

Tekem v veleslalomu, patruljnem teku in skokih se je udeležilo več kot 40 partizanov. Med vojno prirediti tovrstno smučarsko olimpijado, tega ne beleži noben narod.

V patruljne teku, tekmovanje je potekalo 20. januarja, je nastopilo 7 patrulj s po tremi tekmovalci. Zmagala je patrulja Prešernove brigade, druga je bila patrulja Vojkove brigade, tretja pa Gradnikove brigade.

Tekmovanje v veleslalomu se je odvijalo 21. januarja. Zmagal je Janez Štefe, drugi je bil Rudi Finžgar, tretji pa Marjan Masterl.

Na tekmi v smučarskih skokih je zmagal Rudi Finžgar, drugo mesto je zasedel Alojz Potočnik, tretje pa Janez Štefe. Finžgar je bil po drugi svetovni vojni eden vodilnih smučarskih skakalcev iz generacije Janeza Polde. Štefe je bil po vojni član slovite slovenske (tržiške) smučarske trojke; Štefe, Lukanc in Mulej. Do zmage Andreja Jermana v smuku za svetovni pokal v Garmischu leta 2006, je bil Štefe vse dotlej najuspešnejši slovenski tekmovalec v smuku.

Vsakoletna tekmovanja pripadnikov Slovenske vojske, Zveze veteranov vojne za Slovenijo, Zveze policijskih veteranskih društev SEVER, Zveze slovenskih častnikov in pridruženih članov Zveze združenj borcev za vrednote NOB in njihova številčna udeležba na tekmovanju v veleslalomu povzdiguje spomin na izvirne dogodke kot na »pravi biser« med dosedanjimi vojaškimi smučarskimi izzivi prav vseh držav sveta v katerih ima vojaško smučanje dolgoletno tradicijo.