Pred nekaj dnevi smo člani društva ZB Ankaran obiskali našo krajanko Andreano Družina, edino še živečo narodno herojinjo v Sloveniji, ki zadnja leta živi v domu za starejše v Logatcu. Starejši Ankarančani se Andreane prav gotovo spominjajo, bolj znana je pod partizanskim imenom Šercerjeva Olga, saj je tako rekoč vsa povojna leta živela v našem kraju.

PIŠE IN FOTO: Dana Kavšček, članica ZZB za vrednote NOB Ankaran

Obisk ni bil samo formalne narave, Olgi smo se želeli zahvaliti za ogromen prispevek, ki ga je kot aktivna udeleženka partizanskega boja dala v boju za osvoboditev domovine. Njeno nadvse zanimivo zgodbo smo prebrali ob praznovanju dneva žena, objavljena pa je tudi v Slovenskem zborniku 2016, ki je izšel ob 75. obletnici ustanovitve OF. Olga je namreč ena od treh še živečih slovenskih narodnih herojev, druga dva sta Drago Flis – Strela in Jože Ožbolt. Ta častni naslov ji je bil podeljen zaradi izredne predanosti, požrtvovalnosti in poguma skozi vsa strašna vojna leta. Ob prebiranju njenih zapisov, ki so kljub nepopisnemu trpljenju sem ter tja celo šegavi, se pred nami razgrne vsa resnica o partizanih. Te resnice ne morejo ubiti nobena laž, nobeno potvarjanje dejstev in nobeno še tako strupeno sovraštvo.

Olga je stara častitljivih 96 let. Ko smo se ji predstavili, nas sprva ni spoznala, ob omembi Ankarana pa se je v modrih očeh prižgal plamenček in pogovor je stekel. Ko je prepoznala Pera, dobrega družinskega prijatelja iz časov, ko je živela v pravljični hišici tik ob morju in sta jo z mamo večkrat obiskala, se je našega obiska vidno razveselila. Čeprav sedi na vozičku, je bistro spremljala naš pogovor in odgovarjala na vprašanja. In opazili smo še nekaj, kar je sicer značilno za vse partizane, ki so preživeli štiriletno kalvarijo. Na vprašanje, ali jo sodobne laži o partizanih močno prizadenejo, je odgovorila: »Zdaj so pač drugačni časi!« Ni nas zabolel njen odgovor, zaboleli sta nas resignacija in vdanost v usodo človeka, ki je svoja najlepša leta žrtvoval v dobro vseh nas.

Olgo smo obiskali na prelep spomladanski dan. Dom v Logatcu stoji na idiličnem kraju, zrak je opojno dišal in vsi stanovalci so bili na prostem. Oskrbovance so zabavali otroci iz vrtca, harmonikar in pevci. Osebje je izredno prijazno in nismo imeli občutka, da je tako samo zaradi obiskov. Tudi Olga nam je potrdila, da je tukaj vedno živahno. Z našo drago Olgi se iskreno veselimo, da v miru in prijaznem okolju preživlja svoja pozna leta.