V počastitev mednarodnega dneva miru, ki ga obeležujemo 21. septembra, bodo veteranske organizacije iz Slovenije, ki so članice Svetovne veteranske federacije (World Veteran Federation), pripravile Pohod miru, ki bo istočasno potekal tudi v drugih državah. Pohod bo simbolne narave in bo potekal tako, da se bodo veterani in veteranke iz vse Slovenije zbrali 21. septembra, ob 11 uri na Kongresnem trgu v Ljubljani, od koder bodo krenili po Wolfovi ulici na Prešernov trg. Na slovesnosti na Prešernovem trgu bodo prebrali poslanico Združenih narodov ob letošnjem Dnevu miru, točno ob 12. pa se bodo z minuto molka poklonili vsem padlim bojevnikom v vseh preteklih vojnah, čemur bo sledil slavnostni nagovor in kratek kulturni program. Pohod miru je skupna aktivnost vseh članic Svetovne veteranske federacije (SVF) in poteka povsod po istem scenariju.

Poleg Pohoda miru bomo v Sloveniji obeležili Mednarodni dan miru še s posebno slovesnostjo, ki bo, tako kot vsako leto, potekala na Cerju, ob Pomniku braniteljem slovenske zemlje, v soboto, 24. septembra 2016.

Članice SVF so Zveza združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilne borbe, Zveza veteranov vojne za Slovenijo, Zveza policijskih veteranskih društev Sever ter Zveza društev vojnih invalidov Slovenije.

Letos mineva 35 let od razglasitve mednarodnega dneva miru, leta 1981  je Generalna skupščina ZN razglasila, da bo prvi dan septembrskega rednega zasedanja uradno mednarodni dan miru, posvečen spominu na ideale miru. 7. septembra 2001 se je Generalna skupščina odločila, da se bodo od leta 2002 mednarodni dan miru vsako leto praznoval 21. Septembra (ne glede na začetek rednega zasedanja), ko naj bi ljudje slavili mir. Skupščina je razglasila, da se bo v prihodnje mednarodni dan miru praznoval kot dan svetovnega premirja in nenasilja, ter povabila narode in ljudi, naj na ta dan spoštujejo prekinitev sovražnosti. Skupščina je prav tako pozvala države članice, organe ZN ter regionalne in nevladne organizacije, naj praznujejo ta dan in sodelujejo z ZN pri vzpostavljanju svetovnega premirja.