Foto:  Borut Živulovič/Bobo

Koncertna prireditev Nosil bom rdečo zvezdo bo potekala v sredo, 29. Junija ob 21. uri na Kongresnem trgu v Ljubljani. Organizatorji so: Humanitarni sklad Sapramiška, Festival Ljubljana in Mestna občine Ljubljana. Program sestavljajo pesmi o svobodi, uporu in strpnosti, naslov pa je koncert dobil po naslovu pesmi Primoža P. Rama Siterja, po njegovih besedah “tihi, osebni izpovedi” o času, ko je rdeča zvezda veljala za simbol napredne misli.

Svetlana Makarovič poudarja, da rdeča zvezda zanjo ne pomeni simbola totalitarizma, temveč “simbol svobode, enotnosti, bratstva, upora proti zlu, fašizmu, sovraštvu, proti ščuvanju ljudstva proti vsemu drugačnemu, kot so trenutno begunci”.

Nastopili bodo še: raper Darko Nikolovski, Andrej Rozman – Roza, Martina Feri s Kraškimi ovčarji in Ovcami, Tomaž Mihelič – Marlena, Janja Majzelj, Višnja Fičur, Miha Bezeljak, Joži Šalej, Nino de Gleria, Jure Tori in Janez Levec. Najštevilnejša zasedba na triurnem koncertu bo Tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič z bendom Dirtyfingers. Polona Vetrih pa bo povedala nekaj verzov v hebrejščini.

Idejna vodja dogodka je napovedala, da bo Polona Vetrih te verze v hebrejščini povedala proti “nezaslišani izjavi” v zadnjem času, da holokavst v resnici ni bil holokavst. “Na to je treba odgovoriti,” je prepričana Svetlana Makarovič, ki je v koncert vključila nekaj lastnih protestnih šansonov, kot sta Ikebana ter Kladivo in nakovalo. Da so desno profilirani mediji dogodek opredelili kot sporen, pa jo izjemno veseli, saj so “dobili krasno reklamo” za koncert, ki bo po njenih napovedih tudi vrhunsko glasbeno doživetje.

Namen projekta je povezati ljudi dobrega srca, umetniki bodo s tem ponudili tudi primer dobre prakse pri medgeneracijskem povezovanju, ki bi ga veljalo umestiti v marsikateri segment družbe.