Jože Poglajen

V ta krog neverjetnega sprenevedanja je padla tudi naša vojska. Da je v katastrofalnem stanju, trdijo vsi od navideznega vrhovnega poveljnika Pahorja do komaj 28-letnega šefa parlamentarnega odbora za obrambo, poslanca SDS Mahniča. Vojski je treba dati več denarja, se z redkimi izjemami strinjajo vsi, od politikov, poslancev do strokovnjakov za vojske. Omenjeni Mahnič in novi šef generalštaba Geder denimo zahtevata, da se vojski nakaže skoraj poldruga milijarda za opremo (Natove) bataljonske skupine in da se za 30 odstotkov povečajo plače, kar na leto pomeni dodatnih 60 milijonov, s katerimi bodo dodatno bogato poplačani tisti, ki so krivi za stanje v vojski.

A če vojski pogledamo v drobovje, se izkaže, da denar sploh ni njena glavna težava. Da ga je v resnici dovolj, le porabijo ga milo rečeno neracionalno. Samo za primerjavo: v zadnjih desetih letih smo za vojsko dajali več kot denimo v primerljivih Češki, Slovaški ali Madžarski. Slovenija je lani za vojsko porabila 258 dolarjev na prebivalca, Češka samo 238 dolarjev! Ne škriplje torej pod vojaškimi škornji slovenskih vojakov, ampak predvsem v glavah generalov in politikov.

Pravo vprašanje je, kako se porabi nekaj manj kot 300 milijonov, ki so na leto namenjeni vojski. No, daleč največja postavka so plače. Zanje gre 222 milijonov (76 odstotkov), je nedavno poročala obrambna ministrica Katičeva. To je zelo daleč od priporočene (Natove) formule: 50 odstotkov proračuna za plače, 30 za materialne stroške in 20 za naložbe. Teh 220 milijonov si na leto razdeli 6772 pripadnikov vojske. Bolj natančno: 1085 častnikov in 1965 podčastnikov ter 2696 navadnih vojakov. Se pravi, 2696 vojakom poveljuje dokaj dobro plačanih 3096 oficirjev!? Njihove mesečne (bruto) plače se gibljejo od enega do štirih tisočakov.

Več v tiskani izdaji!