Koroški Selovec: Tit Turnšek, predsednik ZZB za vrednote NOB Slovenije na spominski slovesnosti v spomin na ustreljene talce, 9. januar 2016

Vsak leto se zberemo, da obudimo spomin na vas , ki vas ni več med nami: Borko, njegov sin, Drejček, Čiča, Tomo, in še dva neznana rodoljuba.

Zberemo se, da se spomino in poklonimo vam, ki ste darovali svoja življenja za svobodo, vsem vam, ki ste branili ne samo svoje domove pač pa tudi obstoj in čast svojega naroda. Verovali ste v boljši, pravičnejši svet in zanj žrtvovali svoja življenja.

Branili ste svoje domove, branili svoj narod. Tako kot so ga, vsaka na svoj način že generacije pred vami in kot ga bodo, v to trdno verjamem, tudi vse naslednje generacije. Izpolnili ste svojo dolžnost do naroda in domovine. Verovali ste v boljši in pravičnejši svet. Odganjali ste misel na smrt, verovali ste v življenje.

Borke in borci ste v težkih vojnih časih premogli pogum in sledili svojemu občutku za prav.

Borci in borke, aktivisti OF izbrali ste pot časti. S tem ste vsem nam izborili temeljne vrednote kot so svoboda, dostojanstvo in človekove pravice.

Takrat v tistih težkih časih smo se odločili tu ostati in kot narod preživeti. Zato smo sprejeli neenak boj poln žrtev in trpljenja.

V tem boju nismo bili sami. Vso svobodoljubno človeštvo se je uprlo barbarstvu 20. stoletja. Bile so brezštevilne smrti in neizmerno trpljenje. Človeštvo nima dovolj solza, da bi izpralo vse gorje vojne.

Kadar stojim ob grobu ali spomeniku padlih borcev in talcev me vedno pretresejo letnice rojstev in smrti. To so bili večinoma mladi ljudje polni načrtov upanja, ljubezni. Z njimi v srcu so bili njihovi sinovi in hčerke, bratje, žene, matere in očetje. Bili so polni življenja, pred njimi je bil ves svet in vendar se je morala njihova življenjska pot tako kmalu in tako kruto končati.

Ko prižigamo svečke na vaših grobovih, jih prižigamo tudi v spomin na 28.000 padlih borcev, deset tisoče, ki so bili ustreljeni kot talci, umrli v koncentracijskih taboriščih in izgnanstvu. ….

Za svobodo, pravičnejši svet, solidarnost, odpravo izkoriščanja, spoštovanje dela, za človeka vredno življenej je dalo v NOB življenje 28.000 borcev. Vaš boj je prežemala človečnost. In kje je človečnost danes? Kje je danes solidarnost? Kje so te vrednote danes?

Iz vašega boja je vstala in zrasla sodobna Evropa. Z vašim bojem in vašim žrtvovanjem ste zopet in ponovno potrdili, da smo bili in ostajamo del te Evrope. Ob tem mi misel ne hote zaide k Johnu Donne-u, ki je zapisal: »..ob smrti vsakega človeka je mene manj, zakaj vključen sem v Človeštvo…«

V tem boju nismo bili sami. Skupaj z zavezniki sredi zasužnjene Evrope smo začeli boj za obstoj naroda. Skupaj z demokrati in komunisti, – z antifašisti cele Evrope, smo bojevali ta boj. Partizanske enote so bile del velikezavezniške koalicije ZDA, Velike Britanije in Sovjetske zveze v Evropi in Kitajske na Daljnem vzhodu. Skupaj z drugimi jugoslovanskimi narod smo bojevali neenak boj z nacisti in fašisti.

Vso svodoljubno človeštvo se je uprlo barbarstvu 20. stoletja. Bile so brezštevilne smrti in neizmerno trpljenje. Človeštvo nima dovolj solza, da bi izpralo vse gorje vojne.

Smrti ni, samo vas ni več med nami. Vi živite naprej v naših spominih, ste z nami, dajete nam pogum, da se spopadamo z novimi izzivi, ki jih pred nas postavlja življenje. Vaše dejanje »upreti se«, ko je navidez vse brezizgledno, nas opominja, ohrabruje in tudi zadolžuje. Vrednote za katere ste žrtvovali svoja življenja niso nikoli enkrat za vselej dosežene. Boj proti zlu in krivicam v resnici nikoli ni končan.

Vi ste dali domovini največ, kar lahko človek da, dali ste svoja življenja.

Spomnimo se na besede padlega pesnika Kajuha:

»Veš mama težko je umreti,

toda za kar sem umrl,

bi hotel še enkrat umreti«.

Kadar se srečaš s smrtjo, si čisto sam. Med teboj in bogom ni nikogar več, nihče ti ne stoji ob strani, ni ne matere ne očeta. In v tem trenutku smrt osmisli vsa dejanja tvojega življenja.

Naj končam z verzi Otoma Župančiča:

»Domovina je ena in nam vsem dodeljena

in eno je življenje in ena je smrt.

Svobodi predani za borbo smo zbrani

in kaj je življenje in kaj je smrt.

Bodočnost je vera, kdor zanjo umira,

se dvigne v življenje ko pade v smrt.«

SLAVA VAM